Sådan optimerer du dine chancer for drømmejobbet: Kaddi studerer, tjener penge og arbejder frivilligt

Den rigtige uddannelse er det første skridt på vej mod drømmejobbet, og det samme er gode karakterer. Men der er også mange andre muligheder for at optimere sit CV og tilrettelægge sin personlige profil, så arbejdsgiverne får øje på dig.

Kaddi Sawaneh læser til socialrådgiver. Ved siden af sit studie har hun tre betalte jobs og et frivilligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk

Hun tog til London i praktik for at arbejde med kvinder involveret i prostitution.

24-årige Kaddi Sawaneh studerer, har tre jobs og arbejder frivilligt som danseunderviser. Alle sammen ting, der er med til at skærpe hendes profil over for fremtidige arbejdsgivere.

Der er en lang række muligheder for at udvikle sin profil, som kan gøre vejen til det rette job nemmere. Nogle af dem har Kaddi Sawaneh udnyttet.

»Jeg kan godt lide at arbejde med tingene i praksis, og det er vigtigt for mig at prøve tingene af i virkeligheden frem for bare at læse om det i bøgerne,« siger hun om hendes tre jobs og det frivillige arbejde hos organisationen Game, hvor hun underviser unge piger i dans.

De tre arbejdspladser fordeler sig mellem en børnehave, en thairestaurant og en skobutik. Til dagligt læser hun til socialrådgiver på Metropol i København, og hun har netop færdiggjort fem måneders praktik i London. Drømmen er at arbejde med bander, fængsler eller unge piger. Efter to års studier mangler hun halvandet år, før hun kan kalde sig socialrådgiver.

»I starten lavede jeg frivilligt arbejde for at få det på mit CV, så jeg kunne komme ind på min uddannelse, men så blev jeg bidt af det, og nu har jeg gjort det i fire år. Resten af tingene gør jeg, fordi det er min passion,« siger Kaddi Sawaneh.

Kaddi Sawaneh drømmer om at arbejde i et fængsel, med bander eller unge piger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk.

Gode råd er ikke altid dyre

Anette M. Pierce er karriererådgiver i CA med særligt fokus på rådgivning til studerende og nyuddannede. CA er karrierepartner og a-kasse for højtuddannede i erhvervslivet. Hun fortæller, at der ikke er nogen grund til at have alt for travlt med det hele fra starten af.

»Man kan sagtens tage sig god tid til at starte, komme godt i gang, sikre sig en bolig, få etableret venskaber og sådan nogle ting. Det første halve år er det helt fint at komme ordentligt i gang,« siger hun.

Anette M. Pierce, karriererådgiver

»Man kan prøve at google sig selv, og se, hvad der dukker op. Hvordan vil en arbejdsgiver se det?«


Efter det er det en god idé at finde et studiejob, men det behøver ikke nødvendigvis være relevant for uddannelsen.

»Det første job kan sagtens bare være for indtægtens skyld. Alle jobs giver en eller anden form for erfaring og nogle kompetencer,« siger Anette M. Pierce.

Karriererådgiveren påpeger, at man senest bør få sig et relevant studiejob et eller to år før, man er færdiguddannet. Det kan være med til at give nogle kompetencer, som man senere skal bruge i et fuldtidsjob, men det øger også kendskabet til den slags virksomhed og den slags opgaver, man skal beskæftige sig med senere i livet.

Fremme i skoene

Kaddi Sawaneh er ikke bekymret for fremtiden. Det skal nok lykkes at finde et fedt job, når hun engang er færdiguddannet. Selv har hun været meget opsøgende, når hun har skullet finde sine hidtidige jobs.

»Jeg føler, der er mange i min alder, som er bange for at sige, hvad de er gode til, fordi de ikke vil lyde egoistiske. Men jeg lærte i min praktik, at når man ved, hvad man er god til, så skal man bare sige det. Det handler ikke om egoisme, men om at vide, hvad man er god til, og hvad man kan blive bedre til,« siger hun.

Anette M. Pierce mener, at det er en god idé at skifte studiejobs eller frivilligt arbejde nogle gange, så man prøver at indgå i nogle forskellige miljøer.

»Frivilligt arbejde har også den fordel, at man ofte kan påtage sig nogle mere udfordrende opgaver med større ansvar end med studiejobbet, som typisk er nogle basale opgaver, som skal løses,« siger hun.

»Når man er færdig med sit studie, så kigger arbejdsgiveren på hele pakken: Hvem man er som person og samlet profil. I det samlede regnestykker tæller det både med, hvis du har engageret dig i skolepolitik, arrangeret fester eller andre arrangementer, været spejder eller andre frivillige ting. Alle de valg, man træffer, er med til at skabe profilen,« siger Anette M. Pierce.

Der er også muligheder på de sociale medier, men man skal være varsom. Anette M. Pierce nævner LinkedIn, som er godt sted at oprette en profil og eksempelvis opdatere den med, hvilke opgaver man har på sit studiejob. Samtidig skal man tænke over, hvordan man fremstår på f.eks. Facebook og Instagram.

»Selvfølgelig må man gerne gå til fester i weekenden og have det sjovt, men man kan prøve at google sig selv og se, hvad der dukker op. Hvordan vil en arbejdsgiver se det? Det kan både være billeder, politiske budskaber eller negative kommentarer, som man bør overveje, om er en god idé at dele. Hvis man sviner andre til online, bliver det også en del af det billede, arbejdsgiveren får af en,« siger hun.

Slutteligt er der selvfølgelig studiet i sig selv. Karriererådgiveren siger, at selvom det ikke er afgørende, at man har topkarakterer til de fleste jobs, så skal man stadig passe sit studie og få nogle ordentlige karakterer, som også kan gøre en forskel, når man skal søge sit drømmejob.