Regeringen skærer studiepladser på trods af udsigter til job

Der skal skæres omkring 3.500 studiepladser på humaniora og naturvidenskab. En ny analyse fra Tænketanken Kraka viser dog, at der er gode jobudsigter i særligt de naturvidenskabelige fag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fordi mange nyuddannede efter studierne havner i ledighed, ønsker regeringen at skære omkring 3.500 studiepladser på især humaniora og naturvidenskab over de næste fem år. Men nu viser en analyse lavet af Tænketanken Kraka, at ledigheden i særligt de naturvidenskabelige fag er markant lavere, hvis man ser længere frem i tiden, end regeringen gør. Det skriver Information.

Regeringens model er baseret på, om uddannede har fået job, inden der er gået to år - altså efter 7. kvartal - efter deres sidste eksamen.

Krakas analyse ser derimod fire kvartaler længere frem.

»Modellen ser således ud til kun at være delvis robust over for ændringer i tidspunktet for, hvornår man opgør ledigheden. Det, man ønsker at fange, er uddannelser, der systematisk har sværere ved at få kandidater i arbejde, og derfor skal man være varsom med at have et for snævert perspektiv,« siger Kristian Thor Jakobsen, som er forskningschef i Kraka til Information.

Uddannelsesordfører i Venstre Esben Lunde Larsen (V) mener ikke, at naturvidenskabelige fag overhovedet burde være omfattet af dimensioneringen, siger han til Information.

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) mener derimod, at det er rimeligt at forvente, at en uddannelse fører til job i løbet af 1-2 år og forklarer, at det netop er derfor, at regeringens model ser på, hvor mange der er ledlige frem til otte kvartaler efter sidste eksamen.