Politiets navngivning af stor svindelsag får kritik

Dommer i Københavns Byret lukker dørene i sag om 11 fængsled, der mistænkes for svindel for 500 millioner

Et retslokale i Københavns Byret er onsdag fyldt med mennesker. 11 fængslede, fængselsbetjente, politifolk, advokater og tolke er samlet. Tilhørerne smides dog ud. Offentligheden må ikke høre om sagens detaljer, mener dommer Marianne Lund Larsen. Free/Per Johansen/arkiv Fold sammen
Læs mere

I en af de hidtil største straffesager om moms beskyldes politiet for at styre offentlighedens opfattelse ved at kalde den »Operation Greed« - altså »Operation Grådighed«.

Det er en af forsvarerne for 11 varetægtsfængslede mænd, der onsdag formiddag lufter sin kritik i Københavns Byret.

»Det er meget betænkeligt, at man foruddiskonterer, hvad sagen drejer sig om, ved at døbe sagen på denne måde,« siger advokat Michael Johan Jørgensen.

Bemærkningen falder i forbindelse med en diskussion af, om der skal være lukkede døre ved et retsmøde, hvor senioranklager Pernille Søberg kræver fængslingen forlænget.

Forsvarerne fremhæver også, at pressen har bragt fotos af luksusbiler og guld, som politiet har beslaglagt i sagen, hvor sigtelserne handler om moms- og skattesvig og om hæleri for op til næsten 500 millioner kroner.

Men dommer Marianne Lund Larsen afviser indsigelserne mod dørlukning og mener, at det på nuværende stadie af sagen er nødvendigt af hensyn til den fortsatte efterforskning.

De 11 har siddet fængslet i 14 dage. De nægter sig skyldige.

/ritzau/