Bandemedlemmer stod i kø for at tage skraldet for deres leder

LTF-lederen Shuaib Khan risikerer udvisning i en sag, hvor han er tiltalt for at have truet en betjent. Men under det indledende retsmøde mødte to LTFere op og hævdede, at det var dem, der kom med de – ifølge anklagemyndigheden – strafbare ord.

Foto: Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

De var mødt talstærkt op for at vise deres støtte til lederen af Danmarks i øjeblikket mest omtalte bande, Loyal to Familia (LTF). Og de var kommet langvejs fra – både fra Aarhus i vest og Malmø i øst, lod de forstå.

Flankeret af et massivt politiopbud hang omkring 60 medlemmer af LTF på gadehjørner og cafeer omkring retsbygningen i København, mens bandens leder, 30-årige Shuaib Khan, stod tiltalt i retten for trusler mod en betjent.

Sagen begyndte natten til 1. august i forbindelse med en visitation af LTF-medlemmer på Blågårds Plads på Indre Nørrebro i København, der er bandens tilholdssted.

Hvad der præcist blev sagt og af hvem, er der fortsat uenighed om efter den første retsdag i sagen. Men klart er det, at især én af betjentene tiltrak sig bandemedlemmernes opmærksomhed, og at tonen blev hård.

Spørger man LTFerne skyldes det betjentens særdeles hårdhændede og ydmygende tilgang til visitationer. Visitationer, som ifølge dem, indebar, at de skulle smide alt tøjet, sætte sig på hug og efterfølgende blive lyst op i deres kønsdele.

Selv forklarede betjenten, at han er grundig og ofte beder bandemedlemmerne om at følge med ind i en nærliggende opgang og afklæde sig i forbindelse med en visitation.

Under dagens retsmøde forklarede betjenten, at stemningen spidsede til på pladsen efter visitationerne, og at han derefter hørte Shuaib Khan i en truende tone sige »Pas på dig selv« henvendt til ham. Andre trusler fløj også gennem luften, men betjenten hørte ikke, hvor de kom fra.

Det gjorde to af hans kolleger, som begge var indkaldt som vidner, til gengæld.

»Sigtede peger og siger: 'Dig med skægget (den forurettede betjent, red.), du skal virkelig passe på din ryg',« forklarede den ene.

LTFere: Det var os, der sagde det

Noget anderledes huskede de medlemmer af LTF, der ligeledes var indkaldt som vidner, snakken.

To af dem er ifølge Berlingskes oplysninger en del af LTFs inderkreds, og de gjorde begge deres for at mindske vægten på LTF-lederens skuldre.

VM fortalte, at det ikke var Shuaib Khan, men ham selv, der opfordrede betjenten til at »passe på sin ryg«. Han fortalte videre:

»Jeg sagde, at de (øvrige bandemedlemmer, red.) skulle huske hans ansigt, og at det var ham med skægget,« sagde VM.

Det var udtalelser, der fik dommer Kari Sørensen til at minde VM om, at han ikke har pligt til at udtale sig om emner, der kan kriminalisere ham selv.

En påmindelse hun kunne overveje at gentage, da det andet højtstående LTF-medlem, BH, afgav vidneforklaring. Også han fortalte, at det var ham, der havde opfordret gruppen til at huske betjentens ansigt.

»Jeg siger til dem, der ikke er blevet visiteret: 'Husk ham ders ansigt. Film ham',« fortalte BH.

Det pudsige optrin fik anklager Henrik Bergqvist til mistroisk at spørge, hvorvidt vidnerne havde talt sammen forud for sagen.

»Nej, jeg sidder inde, så vi har ikke snakket sammen,« svarede BH, der er varetægtsfængslet for et skyderi ved Den Røde Plads 25. september, hvor to tilfældige blev ramt af skud.

Selv sad Shuaib Khan under sagen afslappet og lyttede til sine bandebrødres forklaringer. Han var iført en grå åben sweatshirt i dagens anledning, havde fuldskæg og kortklippet hår.

Anholdelser havde skabt »brand i byen«

I forlængelse af sagen er dansk-pakistanske Khan yderligere blevet tiltalt for at have opholdt sig ulovligt i Danmark fra 3. november 2010 til 18. september 2015, hvor hans opholdstilladelse var udløbet. Et tillægspunkt, der kan blive relevant i forhold til anklagemyndighedens krav om, at Shuaib Khan skal udvises fra Danmark, hvis han dømmes i sagen.

Den udløbne opholdstilladelse skyldes dog ifølge Shuaib Khans forsvarer, Michael Juul Eriksen, at det ikke har været muligt for Khan at få udleveret et pas på den pakistanske ambassade, som det er en forudsætning at have for at kunne få fornyet sin opholdstilladelse. Derfor bør Shuaib Khan snarere betragtes som statsløs fremfor som pakistaner, mener hans forsvarer, der i øvrigt påpegede, at han betragter det forhold som forældet.

Flere gange siden anholdelsen af Shuaib Khan midt i august, har hans forsvarer stillet spørgsmål ved, hvorfor betjentene ikke anmeldte sagen øjeblikkeligt. Til det svarede den forurettede betjent:

»Vi skulle ikke til at anholde nogen på det tidspunkt... så var byen stået i brand. Med så mange, og vi var så få, ville stemningen dernede vende på en tallerken. Det var en del af de overvejelser, vi gjorde os. Vi skønnede, at det skulle der nok nogle andre øjne på,« sagde han og tilføjede, at han følte sig truet, men også var klar over, at der ikke var tale om en direkte trussel.

 

LÆS MERE