PET var advaret om formodet gerningsmand

Kriminalforsorgen sendte »bekymrings-indberetning« til PET om markant adfærds-ændring hos Omar Abdel Hamid El-Hussain, da han sad i fængsel.

Blomster ved Krudttønden på Østerbro i København mandag morgen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Den 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussain, som menes at stå terror-angrebene i København i weekenden, ændrede adfærd i ekstrem religiøs retning, mens han sad fængslet for et overfald i et S-tog. Ændringen var så markant, at fængselspersonalet valgte at sende en såkaldt "bekymrings-indberetning" til PET om den 22-årige.
Det oplyser sikkerhedschef i Kriminalforsorgen Michael Gjørup til Berlingske.

»Han var en af dem, som vi havde fokus på, og som vi har lavet en indbertning på til PET. Han var inde på lystavlen, fordi han ændrede adfærd,» siger Michael Gjørup.

Han vil ikke uddybe, hvad adfærdændringen konkret gik ud på. Men den 22-årige var blandt de i alt 39 bekymrings-indberetninger, Kriminalforsorgen har foretaget vedrørende indsatte i fængslerne i de forløbne knap tre år, siden man begyndte at have særlig fokus på radikalisering og ekstremisme blandt de indsatte.

Ifølge Michael Gjørup indberettes det, hvis en indsat begynder at ændre markant adfærd i hverdagen. Det kan f.eks. være ved at begynde at hænge billeder af Hitler op på væggen eller ved »at begynde at hylde ISIL og halshugninger«, oplyser han.

Udover at indberette adfærds-ændringen kan det også føre til, at den indsatte får tilknyttet en mentor. En ordning, som Kriminalforsorgen har brugt i flere år med pæn succes. En mulighed er også, at politet tager en såkaldt »bekymrings-samtale« med den pågældende.

Hvorvidt det har været tilfældet i forhold til Omar Abdel Hamid El-Hussain, vil Michael Gjørup ikke oplyse.

Den 22-årige blev løsladt fornylig efter at have siddet fængslet for et kniv-overfald i et S-tog i november 2013, hvor han blev idømt to års fængsel for grov vold for at have stukket en 19-årig mand i låret og balden.

PET har på nuværende tidspunkt ingen kommentarer. Efterretningstjenesten er i gang med at undersøge, hvilke oplysninger man havde på Omar Abdel El-Hussein, lyder det.

LÆS MERE