Tidligere PET-chef: Gerningsmand er en typisk og moderne terrorist

Ifølge Hans Jørgen Bonnichsen passer den formodede danske terrorist ind i det billede, som tegner den moderne terrorist. Det er ikke usædvanligt at vende det samfund ryggen, man er vokset op i.

Den nu dræbte Omar Abdel Hamid El-Hussein har tidligere været i politiets søgeslys. Bl.a. i forbindelse med et voldsomt knivstikkeri på en S-togs station i 2013. Siden blev han dømt i en voldssag, som han har siddet i fængsel for. (Foto: /Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Politiet handout
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det er langt fra noget nyt, at en person med fremmede rødder, som er født og opvokset i et land som eksempelvis Danmark, pludselig vender samfundet ryggen og begår en blodig terrorhandling.

Sådan siger Hans Jørgen Bonnichsen, som er tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET), da han bliver forholdt de kendte oplysninger om den 22-årige formodede gerningsmand til terrorhandlingerne i København, som flere medier har identificeret som Omar Abdel Hamid El-Hussein.

»Det er ikke usædvanligt, at han er født og opvokset i Danmark. Det var Guantanamo-fangen, som har en dansk mor og algiersk far, også. Det er en »homegrown terrorist«, som på et tidspunkt vender sig mod det samfund, som man er født og opvokset i og bruger et had til at foretage hævnhandlinger,« siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Også i udlandet er der flere eksempler på de såkaldte »homegrown terrorists«, og Hans Jørgen Bonnichsen mener, det er et udbredt fænomen, som er oppe i tiden.

»Han ligner også de terrorister, vi så ved skyderierne i Frankrig, og tankerne ledes derudover hen på den britiske bombemand Richard Reid, der blev opfostret i et ungdomsfængsel og gik fra at være ordinær kriminel til at blive hellig kriger, som er langt mere prestigefyldt,« siger Hans Jørgens Bonnichsen og fortsætter:

»Der findes nærmest en jihad-popkultur, hvor man forsøger at glorificere terrorhandlinger, og så bliver man accepteret og set op til i et miljø. Det er den samme profil, som er ved at forme sig i den danske terrorsag også,« siger den tidligere PET-chef.

Hans Jørgen Bonnichsen trækker flere sammenligninger mellem særligt terrorhandlingerne i Frankrig og Danmark, men også i tidligere sager har terrormålene været de samme, og der er et mønster, som både samfund og sikkerhedstjenester bør være opmærksom på.

»Hvis man kigger på Paris, så er målene dem, som har hånet profeten Muhammed, politikorps som repræsenterer systemet og jøderne som er besættelsesmagt i forhold til Palæstina. Det var også tilfældet i København. Det er et mønster, som man bør være meget opmærksom på, og jeg er sikker på, at sikkerhedsmyndighederne har styr på den sammenkobling,« siger Hans Jørgen Bonnichsen.