PET går glip af vigtig viden om Syrien-krigere

Forældre til Syrien-krigere er ifølge eksperter guldgruber til viden, men bliver ofte ikke kontaktet af myndighederne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forældre til Syrien-krigere kan være guldgruber til viden for myndighederne i forhold til at forstå og bekæmpe strømmen af personer fra Danmark, der rejser til Syrien og Irak for at kæmpe, mener eksperter.

Men alligevel er mange forældre aldrig blevet kontaktet af PET eller andre myndigheder, skriver Politiken.

Karolina Dam er mor til Lukas, der mistede livet som 18-årig i kamp for Islamisk Stat kort før nytår. Hun forstår ikke, at hun ikke er blevet kontaktet af PET eller andre myndigheder.

»Vi forældre har oplevet børns radikaliseringsproces tæt på, og set i bakspejlet ved vi nu noget om, hvilke tegn man skal være opmærksom på som forældre. Det er rigtig vigtig viden, hvis vi skal bekæmpe radikaliseringen. Og der svigter myndighederne og PET fuldstændig, når de bare lader, som om vi ikke findes,« siger hun til avisen.

Radikaliseringsforsker Ann-Sophie Hemmingsen fra Dansk Institut for Internationale Studier er overbevist om, at forældre til Syrien-krigere kunne være kilder til meget værdifuld viden.

Hvis erfaringerne blev indsamlet og systematiseret kunne de ifølge forskeren være en enorm ressource for andre forældre, pårørende og professionelle, som ønsker at forudse, om andre vil udrejse, og vil prøve at tale dem fra det, skriver Politiken.