Pape reagerer på afsløringer: Frygter at problemerne stikker dybere

Politifolk står torsdag frem i Berlingske og fortæller, at det har været fast praksis for politiet at skærme demonstranter under kinesiske statsbesøg. Nu vil justitsministeren have den nye Tibet-kommision til at kulegrave samtlige kinesiske statsbesøg siden 1995.

»Tibetsagen var i forvejen en skandale, og nu viser det sig måske at stikke endnu dybere. Derfor har jeg besluttet, at der skal gennemføres en kommissionsundersøgelse af forholdene omkring samtlige kinesiske besøg tilbage til i hvert fald 1995,« lyder det fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Den gennedsatte Tibetkommission skal granske kinesiske officielle besøg tilbage til 1995. Det oplyser Justitsministeriet.

Det skyldes, at politiet onsdag har oplyst Justitsministeriet om en taktisk befaling fra Københavns Politi i forbindelse med et besøg fra den kinesiske udenrigsminister i oktober 2011.

Den taktiske befaling rejser ifølge ministeriet spørgsmål ved politiets håndtering af mulige demonstrationer under det pågældende besøg.

Københavns Politi har fundet befalingen frem efter en henvendelse fra en journalist fra DR.

Politiets opførsel også ved dette besøg skal nu undersøges af Tibetkommissionen, som regeringen vil nedsætte igen.

Endvidere er Justitsministeriet blevet bekendt med oplysninger om, at der er rejst spørgsmål om politiets håndtering af demonstrationer i forbindelse med officielle kinesiske besøg i 1995 og 2002.

»Tibetsagen var i forvejen en skandale, og nu viser det sig måske at stikke endnu dybere. Derfor har jeg besluttet, at der skal gennemføres en kommissionsundersøgelse af forholdene omkring samtlige kinesiske besøg tilbage til i hvert fald 1995. Vi kan ikke stoppe arbejdet, før vi har fået belyst hvert et hjørne, så tilliden til vores politi kan genskabes. Samtidig har jeg i dag bedt rigspolitichefen og PET-chefen om en redegørelse for de tiltag, der allerede er taget og bør tages på baggrund af Tibetkommissionen og de nye oplysninger, der er kommet frem. Myndighederne skal kort sagt sikre, at det her aldrig sker igen,« lyder det fra Søren Pape Poulsen i en meddelelse.

Det er sket via henvendelser fra pressen, oplyser ministeriet.

Berlingske kontaktede onsdag ministeriet med en henvendelse om politiets håndtering af demonstrationer i forbindelse med officielle kinesiske besøg i 1995 og 2002. Ministeriet vendte ikke tilbage. Men torsdag udgav ministeriet så en pressemeddelelse, hvor det fremgik, at man vil bede den nye Tibet-kommission om at kulegrave samtlige besøg siden 1995.

Det gælder tilbage til dengang Poul Nyrup Rasmussen (S) var statsminister i Danmark.

Tibetkommissionen havde egentlig afleveret sin rapport, der handlede om et besøg af den daværende kinesiske præsident Hu Jintao i 2012. Her fik demonstranter frataget tibetanske flag.

Der blev givet klart ulovlige ordrer og Folketinget modtog forkerte oplysninger, konkluderede kommissionen. Det var i strid med forsamlings- og ytringsfriheden, at politiet greb ind over for demonstranterne.

Ansvaret herfor blev placeret hos to ansatte i Københavns Politi. Men kommissionen fandt ikke grundlag for at antage, at ministre eller ansatte i Udenrigsministeriet, Justitsministeriet, Statsministeriet eller i politiets øverste ledelse havde kendskab til ordrerne.

Men efter at kommissionen var lukket ned, afslørede DR's P1, at en række mails, der befandt sig i backup-systemer, ikke var blevet udleveret.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil nu også sætte gang i en undersøgelse af politiets, anklagemyndighedens og PET's håndtering af data.

/ritzau/ og Berlingske.