Overblik: Det er Messerschmidt tiltalt for

DFs næstformand, Morten Messerschmidt, er tiltalt efter to paragraffer, der kan udløse fængsel.

Morten Messerschmidts politiske karriere afhænger helt af, om den kendte politiker bliver dømt for svig og dokumentfalsk ved Retten i Lyngby. Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter flere års efterforskning af svindel med EU-midler står DFs næstformand tiltalt for svig og dokumentfalsk i forbindelse med udbetalinger til DFs sommergruppemøde i 2015.

Læs her, hvad Morten Messerschmidt er tiltalt for.

  • EU-svig efter straffelovens paragraf 289 stk. 1 og 2.

Morten Messerschmidt er tiltalt for bevidst at have »afgivet urigtige eller vildledende« oplysninger til EU for at få »uberettiget støtte« fra partialliancen Meld.

Mere konkret står Morten Messerschmidt tiltalt for fra marts til august 2015 at have fremlagt – eller foranlediget fremlagt – urigtige oplysninger om, at der skulle holdes en EU-konference samtidig med partiets sommergruppemøde den sommer i Skagen for at få en støtte på 98.835 kroner.

Det »uagtet at en sådan konference aldrig fandt sted«.

Han er også tiltalt for efterfølgende – i starten af 2016 – at sende urigtige eller vildledende oplysninger til EU for at få godkendt støtten på 98.835 kroner fra fonden Meld.

Straframmen er op til 1,5 års fængsel.

  • Dokumentfalsk efter straffelovens paragraf 171 stk. 1, jævnfør paragraf 172 stk. 1.

Morten Messerschmidt – samt hans tidligere personlige assistent – er tiltalt for at have fået udvirket og senere brugt et falsk dokument som dokumentation over for Meld.

Der er tale om en kontrakt om service til en konference med Color Hotel Skagen, hvor DFs sekretariatschef, Jeanie Nørhave, har skrevet under for hotellet som dets administrationschef.

»Selvom hun ikke var ansat som sådan og ikke var bemyndiget til at underskrive for hotellet«, står der i anklageskriftet.

Dokumentet er efterfølgende overleveret til Meld som bevis for konferencen.

Straframmen er op til to års fængsel.

Anklagemyndigheden vil have fængselsstraf i sagen.

Kilder: Anklageskriftet

/ritzau/