Ornitologer: Bekæmp de sorte svaner

Den sorte svane er en fremmed fugl og skal forhindres i at yngle på dansk jord, mener ornitologer. Den australske svaneart kan fortrænge de indfødte knopsvaner.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den sorte svane fra Australien er ved at etablere sig i Danmark og ses stadig oftere i alle landsdele. Ornitologer kalder nu til kamp mod fuglen, fordi den er en indført invasiv art på linje med bjørneklo og dræbersnegle. Frygten er, at den begynder at yngle herhjemme.

Antallet af observationer er vokset til op mod 150-200 om året, oplyser biolog Knud Flensted fra Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

- Det siger sig selv, at de sorte svaner, vi ser her i landet, ikke er ankommet på naturlig vis, for arten hører oprindeligt hjemme i Australien. De fleste sorte svaner i Danmark er efterkommere af undslupne fugle, der har levet i zoologiske haver, dyreparker eller hos private prydfugleholdere, siger Flensted.

I 2003 forsøgte den australske svane at yngle i Danmark, men forsøget mislykkedes.

- Vi bør målrettet søge at undgå, at der kommer en ynglebestand af sorte svaner. Indførte arter fra fremmede verdensdele risikerer at forrykke den naturlige balance i de områder, hvor vores indfødte knopsvaner hører hjemme, siger Knud Flensted.

Han mener personligt, at alle sorte svaner i Danmark skal skydes. Men DOF har ikke taget stilling til sagen.

/ritzau/