Offentligt ansatte filmes og hænges ud på sociale medier: »Af og til kammer det helt over«

Dagens overblik: I dag er etårsdagen for det voldelige stormløb mod Kongressen i USA, og det vil præge dagens nyheder. Virksomhederne efterlyser arbejdskraft, men samtidig har der aldrig været så meget udenlandsk arbejdskraft i Danmark.

Offentlig ansatte som politibetjente, SOSU-assistenter, lærere og socialrådgivere oplever, at borgere filmer dem og lægger optagelserne ud på sociale medier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Bax Lindhardt/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til etårsdagen for det voldelige stormløb mod Kongressen i USAs hovedstad, Washington D.C., som chokerede hele verden.

Det var en demonstration mod godkendelsen af nyvalgte Joe Biden som præsident, der udviklede sig til en demokratisk skandale. Fem personer mistede livet i forbindelse med, at folkemængden brød ind i Kongressen.

Stormløbet var det værste angreb mod en amerikansk regeringsinstans siden 1812. Og det er den eneste gang i USAs historie, at der ikke har fundet en fredelig magtoverdragelse sted.

Dagen vil blive markeret i Kongressen, og præsident Joe Biden har bebudet en tale, hvor han vil hylde politiets indsats mod voldsmændene og anklage Trump for et medansvar – de opildnede og animerede demonstranter kom direkte fra den afgående præsidents folkemøde.

Dagens nyhedsdagsorden er selvfølgelig også præget af coronapandemien. Statens Serum Institut ventes at udsende en status på udbredelsen af den nye coronavariant omikron, og i Belgien skal regeringen diskutere et forslag om at gøre vaccination obligatorisk.

Offentligt ansatte oplever at borgere filmer og hænger dem ud på sociale medier

Som medarbejder i hjemmeplejen i Silkeborg har den 51-årige Laura Jensen flere gange oplevet mod sin vilje at blive filmet eller lydoptaget på arbejde. Det sker gennem for eksempel kameraer eller babyalarmer, der er sat op hjemme hos de ældre, fortæller hun til Jyllands-Posten.

»Det er meget usikkert og ubehageligt, at man skal gå rundt og udføre sit arbejde, mens man bliver overvåget,« siger Laura Jensen.

Ifølge Jyllands-Posten viste en undersøgelse i 2021 fra fagforbundet FOA, at hver syvende medarbejder i ældreplejen har oplevet at blive filmet eller lydoptaget på arbejde – typisk af pårørende. Også lærere, politibetjente og socialrådgivere oplever at blive filmet og få optagelserne spredt på sociale medier.

»Der kommer nogle gange nogle meget urimelige anklager på de sociale medier, hvor de lægger lydoptagelsen, der måske er klippet forkert sammen, ud. Eller hvor de kun offentliggør dele af det, som kan underbygge deres påstand om, at systemet eller socialrådgiveren snyder dem. Af og til kammer det helt over, hvor de endda truer med, at de ved, hvor socialrådgiveren bor, eller hvor socialrådgiverens børn går i skole,« fortæller Mads Bilstrup, formand for Dansk Socialrådgiverforening.

Eksperter kritiserer nu, at man ikke undersøger, om den milliarddyre danske teststrategi er effektiv. Her er der kø ved vaccinations- og testcentret i Fælledparken i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Den danske teststrategi koster milliarder, men effekten er uvis

Eksperter kritiserer over for dagbladet Information regering og myndigheder for at forspilde chancen for at undersøge, om millioner af test reelt er et effektivt redskab mod corona.

Mens omikron har fået eksempelvis Israel til at droppe massetestningen, har Danmark igen opskaleret testkapaciteten i det nye år.

Christine Stabell Benn, professor i Global Health på Syddansk Universitet og sidder i regeringens ekspertgruppe vedrørende smitteopsporing, fortæller, at hun flere gange har foreslået i gruppen at diskutere teststrategien og lave studier af dens effekt.

»Men det har været som at råbe ind i en mur,« siger hun.

Også professor Lars Østergaard fra Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet mener, at man i Danmark har »haft alle muligheder« for faktisk at finde ud af, om massetestning er et effektivt redskab i epidemibekæmpelsen. Han nævner, at man for eksempelvis kunne have sammenlignet udvalgte kommuner, der iværksatte forskellige teststrategier.

»Det havde været helt logisk at tilstræbe at få den evidens, som mangler. Det her er så stor en satsning, på trods af at vi ikke kender værdien og effekten. Men det har vi alletiders mulighed for at undersøge i Danmark. Det er aldrig for sent at lave god videnskab,« siger han.

Demonstranter brød 6. januar 2021 ind i Kongressen i Washington D.C. og begik til hele verdens forfærdelse vold mod måde politiet og demokratiet. Demonstranterne var tilhængere af Donald Trump, som tabte valget, men hævdede, at han og vælgerne var blevet snydt. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB.

Ekspert til Berlingske: »Det amerikanske demokrati er i alvorlig fare«

Da Donald Trump forsøgte at snyde sig til præsidentposten, blev han stoppet af nogle republikanske politikere og ukendte embedsmænd, der gjorde det rigtige.

Men i 2024 kan Donald Trump blive meget vanskeligere at bremse, skriver Berlingskes USA-korrespondent, Mikkel Danielsen.

For i året, der er gået siden stormløbet på Kongressen, har det Republikanske Parti iværksat et slowmotion-angreb på USAs demokrati, advarer eksperter.

I flere svingstater forsøger Trump-loyale republikanere at tage kontrol med selve det system, der kontrollerer valghandlingerne og udpeger valgets vinder:

De ændrer lovene og skiller sig en for en af med netop de personer, der forhindrede Donald Trump i at kuppe Joe Bidens valgsejr i 2022. Og de vil erstatte dem med fortalere for »Den Store Løgn« – konspirationsteorien om, at Donald Trump valgets egentlige vinder.

»Det amerikanske demokrati er i alvorlig fare,« skriver professoren Richard Hasen, der forsker i valgsikkerhed på universitet UC Irvine i Californien, i en e-mail til Berlingske.

Ældreminister vil ikke pege på bare en enkelt overflødig regel

Borgerens frie valg vil være også være en del af en kommende ældrelov, hvor regeringen vil fjerne overflødigt bureaukrati i ældreplejen, forsikrer sundheds- og ældreminister Astrid Krag (S) i et interview i Berlingske.

Ældreministeren erkender også, at det blandt andet er Christiansborg-politikerne, der i forsøg på at virke »handlekraftige« har været med til at skabe for unødvendige regler og dokumentationskrav.

»Men det er ikke en opgave for Christiansborg, hvis der sker en fejl på et konkret plejehjem, og det må du gerne holde mig op på,« siger ældreministeren.

Statsminister Mette Frederiksen lovede i sin nytårstale en ny ældrelov uden bureaukrati, men ældreminister Astrid Krag (S) vil ikke pege på bare en enkelt regel, som er unødvendig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

Ideen om den nye ældrelov blev lanceret i statsminister Mette Frederiksens nytårstale. Ifølge Astrid Krag skal det være slut med »unødige dokumentationskrav, med overflødige registreringer og kontrolinstanser«, men hun vil ikke pege på, hvilke regler der skal fjernes.

»Jeg synes, vi skal starte helt forfra. Med det hele. Og det er en pointe i sig selv, at vi skal stoppe med at tro, at vi ved bedst. De rigtige løsninger skal komme fra hverdagen,« siger Astrid Krag.

Vi har aldrig haft så meget udenlandsk arbejdskraft i Danmark

Manglen på arbejdskraft bliver ofte omtalt som et af samfundets mest væsentlige problemer. Hele 43 procent af topcheferne i Berlingskes Toplederpanel peger da også på netop arbejdskraftmangel, som den største enkeltstående forhindring for vækst.

Nyligt offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser også, at rekordmange virksomheder må afvise ordrer på grund af mangel på arbejdskraft. Med en ledighedsprocent på kun 3,1 har det fra et stort set samlet erhvervsliv derfor lydt, at der er behov for mere udenlandsk arbejdskraft.

Men der har aldrig været så mange udenlandske medarbejdere på det danske arbejdsmarked, som der er nu, skriver Berlingske.

Samlet set er der lidt over 320.000 udlændinge, der arbejder i Danmark, viser tal fra jobindsats.dk. Men en del af dem arbejder kun på deltid, og ifølge en analyse fra Dansk Industri var der i den forgangne oktober 266.000 fuldtidsbeskæftigede udlændinge på det danske arbejdsmarked. Det er rekordhøjt og svarer til 10,5 procent af den samlede lønmodtagerbeskæftigelse.

Dagen i dag for mange år siden:

1912: New Mexico bliver USAs 47. stat.

Det sker i dag:

Minkkommisionen fortsætter sin granskning af forløbet op til beslutningen om at aflive alle mink i Danmark og politiets såkaldte »actionscards« – den besked minkavlerne fik om, at de skulle aflive dyrene. Følg med i afhøringerne på Berlingske.dk hele dagen.