Nattelivet brager derudaf efter genåbningen: »Det er fantastiske tal«

Dagens overblik: Berlingske giver dig et overblik over dagens vigtigste historier, som denne søndag indeholder gadelukninger flere steder i København og et natteliv, der er i fuld gang efter genåbningen.

Den 1. september åbnede natklubberne igen efter halvandet års nedlukning på grund af coronapandemien. Nu viser tal fra branchen, at gæsterne bruger flere penge i byen end før corona. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen kære læser. Du er vågnet op til en søndag, hvor Copenhagen Half Marathon løber af stablen i hovedstadens gader.

Berlingske giver dig her et overblik over dagens vigtigste nyheder. Lad os se at komme i gang.

Hvis du er mere til at lytte end at læse, kan du sætte Berlingskes Morgenpost på højtalerne:

Gadelukninger flere steder i København

Copenhagen Half Marathon løber som sagt af stablen i København denne søndag, og udover en masse løbere i de københavnske gader, byder søndagen også på bilfri søndag og topopgør i Superligaen. Disse begivenheder vil påvirke trafikken flere steder. Frem til klokken 15 vil der være lukket for bilkørsel langs Copenhagen Half Marathons 21 kilometer lange rute gennem Østerbro, Nørrebro, Frederiksberg, Vesterbro og Indre By.

Ligeledes vil flere busruter være ændret og Nørrebrogade vil være lukket for trafik kl. 14, da der bliver afholdt bilfri søndag. Desuden vil der komme ekstra tryk på gaderne omkring Parken på Østerbro, når der er udsolgt superliga-topopgør klokken 18 mellem FC København og FC Midtjylland.

Få Berlingskes overblik over hele den københavnske søndagstrafik her.

Grønlands udenrigsminister prikker hul på ømtålelig debat

Berlingske bringer i dag et eksklusivt interview med den grønlandske udenrigsminister Pele Broberg. Manden, der siden april har haft ansvaret for Grønlands udenrigspolitiske anliggender, har ikke så lidt at sige om rigsfællesskabet.

»For mit vedkommende er der ikke noget, der hedder rigsfællesskabet,« siger Pele Broberg til Berlingske.

Pele Broberg mener, at ordet »rigsfællesskabet« er misvisende og en del af et politisk maskespil, som i virkeligheden dækker over et dansk overherredømme i Grønland. I interviewet berører Pele Broberg den sprængfarlige debat om etniske danskeres stemmeret i Grønland og ideen om en fuld, grønlandsk overtagelse af Danmarks plads i Arktisk Råd.

Men hvem er ham Pele Broberg egentlig? Og hvilken retning vil han dreje Grønland i? Væk fra Danmark og mod USA?

Alt det og mere til, kan du få svar på ved at læse artiklen her.

Hvem bestemmer på Christiania?

Den 26. september fylder Christiania, »Fristaden« på Christianshavn, 50 år. I den anledning bringer Berlingske en række artikler, der trykker på fristadens ømme punkter. Dette er den første i rækken.

Flere christianitter har henover julen forsøgt at lukke Pusher Street, men uden held, og nu er den forbudte bande Loyal to Familia rykket ind. Samtidig har et stille flertal af christianitterne ikke taget stilling til fristadens hashsalg, alt imens der efter politiets opfattelse kanaliseres penge fra bandernes salg af hash i Pusher Street til andre dele af Christiania.

»I Københavns Politi er det vores opfattelse, at der stadig strømmer penge fra den organiserede kriminalitet ind i Christiania,« siger politiinspektør Tommy Laursen:

»Vi kan konstatere, at vi ind imellem finder større pengebeløb gemt på Christiania. Penge, som ingen efterfølgende efterspørger, men vi formoder, at det stammer fra lyssky forretninger.«

Det er en historie om, hvem der har magten på Christiania, et stille portræt af beboerne, deres udvikling og forholdet mellem dem, og det hashsalg, der bliver ved med at spøge i Green Light District – Christianias Pusher Street.

Læs hele historien her:

Både kvinder og mænd bliver degraderet efter barsel

Politiken bringer i dag en historie, der taler ind i barselsdebatten, som har fyldt nyhedsfladerne den sidste uge.

En ny undersøgelse fra Djøf viser, at både mor og far mister opgaver og ansvar på jobbet, når de vender tilbage fra barsel. I undersøgelsen svarer hver anden kvinde, at det har påvirket hendes karriere negativt at være på barsel, mens 15 procent af mændene har haft den samme oplevelse.

Til Politiken fortæller den 35-årige murer Daniel Søgaard, at han efter fem måneders barsel blev afskediget af sin chef.

»Jeg var virkelig tosset. Det kan ikke passe, at jeg skal straffes på den måde, bare fordi jeg vælger at prioritere min familie,« siger Daniel Søgaard.

Eksperter forklarer, at der er et behov for, at arbejdsgiverne tager et kulturopgør, og så håber de samtidig på, at den nye barselslovgivning kan få dem et skridt i den retning.

Læs hele historien her:

Nattelivet er i fuld gang efter genåbningen

Efter barer og diskoteker åbnede 1. september, har der været godt gang i nattelivet. Faktisk så meget, at der forrige weekend blev brugt 49 procent flere penge end samme weekend i 2019, ifølge tal fra brancheforeningen HORESTA og Danske Bank. Sidste weekend var tallet 19 procent højere end i år 2019.

Til DR fortæller Kirsten Munch Andersen, der er politisk direktør i brancheforeningen HORESTA, at det ikke overraskende skaber glæde og lettelse i branchen.

»Det er fantastiske tal, og det er et virkelig stærkt comeback, branchen har lavet. De har nu siddet på bænken i mere end halvandet år, så det er virkelig tiltrængt. Vi har savnet gæsterne, og de her tal viser, at gæsterne også har savnet os,« siger hun til DR.

Desuden oplever branchen, at gæsterne kommer tidligere, går senere og oftere kommer i byen.

Men selvom det hele synes som en dans på roser og cocktails, er det desværre ikke sådan. Der er nemlig mangel på arbejdskraft til at kunne servicere de mange gæster.

Læs hele historien fra DR her.

Dagens historiske begivenhed

I dag er det 75 år siden, at Englands daværende premierminister Winston Churchill foreslog et tættere europæisk samarbejde. »Europas Forenede Stater,« skulle det hedde. Det var for at sikre Europas overlevelse efter Anden Verdenskrig.

Det sker i dag

Indland: Bilfri søndag på Nørrebrogade i København
Denne søndag er bilerne skiftet ud med aktiviteter for børn, når Nørrebrohallen og Nørrebro lokaludvalg inviterer til bilfri søndag. Nørrebrogade bliver fra klokken 14 spærret for trafik fra Dronning Louises Bro til cykelstien ved den Røde Plads.

Politik: Fire partier holder landsmøde
Denne søndag fortsætter landsmøderne for fire af Folketingets partier. Herunder Radikale Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Konservative

Udland: Sidste dag russerne kan stemme til Dumaen.
Ruslands parlamentsvalg slutter i dag. Dermed er det sidste dag, at russerne kan gå i stemmeboksen og stemme til det russiske parlament. Valget blev indledt i fredags.

Så slutter vi endelig af med et overblik over dagens coronatal:

Rigtig god søndag!