Til allersidst i sin tale sagde Pape det, mange konservative tænker. Og citatet lånte han fra Schlüter

Sjældent har en konservativ formand talt så meget om velfærd, som Søren Pape Poulsen gjorde i sin tale på partiets landsråd lørdag. Sine egne statsministerambitioner var han mere afdæmpet omkring – trods partiets fremgang i meningsmålingerne. Men emnet slap han ikke uden om.

Formand Søren Pape Poulsens tale kredsede især om velfærd og ældreomsorg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvilken sang vælger man som åbningsnummer til landsrådet for et parti, der buldrer frem i meningsmålingerne, oplever massiv medlemstilgang, og hvis formand af vælgerne vurderes som landets suverænt mest troværdige?

Tja, mange bud var nok mere oplagte end nummeret »Bitter Sweet Symphony« af det britiske 1990er-rockband The Verve, som ikke desto mindre markerede starten på Det Konservative Folkepartis landsråd i Tivoli Congress Center i København i weekenden.

For der er mildest talt mere sødt end bittert over partiets nuværende position i dansk politik.

Som generalsekretær Søren Vandsø nærmest råbte det fra talerstolen med direkte henvisning til en dugfrisk meningsmåling, der placerer formand Søren Pape Poulsen som danskernes foretrukne statsministerkandidat målt på troværdighed:

»Vi har landets suverænt mest populære partileder«

Da var de flere end 1.000 deltagere – det højeste antal på et konservativt landsråd i syv år – allerede brudt ud i klapsalver fire gange på ti minutter.

»Nu må I ikke få ømme hænder for tidligt,« advarede Søren Vandsø.

Kunne blive fremragende statsminister

Selvtilliden var med andre ord til at tage og føle på.

Glemt var for en stund fortidens meningsmålinger i skyggen af spærregrænsen. Glemt var den seneste tids uro efter Naser Khaders exit fra partiet oven på krænkelsessagerne mod den ellers tidligere så populære politiker.

De Konservative ligger i flere meningsmålinger nu side om side med de borgerlige kolleger i Venstre, og partiet har siden folketingsvalget i 2019 fået 4.500 nye medlemmer. Og i kaffekøerne foran kongressalen blev der ikke grint overbærende af spørgsmål om, hvorvidt partiet kunne levere bedste bud på en borgerlig statsministerkandidat.

»Mon ikke alle her synes, at Søren Pape kunne blive en fremragende statsminister? Om han så åbent skal sige det, må han selv afgøre. Politik kan lynhurtigt gå op og ned, og han ved bedst, hvornår tiden er den rette,« lød det fra Ane-Jette Jacobsen fra Holbæk.

Partifællen Anne Conradsen fra Nyborg supplerede:

»Det ville da være fantastisk. Men det vigtigste må trods alt være, hvilken politik der bliver ført. Og her gælder det om at få styr på blå blok.«

Formandens egen, personlige statsministerambition måtte tilhørerne vente længe på at ane omridset af. Det vender vi tilbage til.

En tale om velfærd

For det altoverskyggende indhold i Pape Poulsens tale var brede, bløde emner som velfærd og ældreomsorg frem for klassiske konservative mærkesager som skattelettelser og retspolitik.

»Jeg bliver så skuffet og vred, når jeg tænker på det. Hvor er værdigheden?« lød det fra Pape med henvisning til TV 2-dokumentaren »Plejehjemmene bag facaden«, hvor en ældre plejehjemsbeboer ydmyges af plejepersonalet.

»Hvis nogen påstår, at vi ikke har råd til værdighed, eller at velfærden er skåret helt ind til benet, mens vi samtidig har en af verdens største offentlige sektorer, så er det en stor systemfejl. Så gør vi altså noget helt forkert. Så bruger vi pengene forkert.«

Partiet vil i denne måned fremlægge et detaljeret ældreudspil, varslede Pape fra talerstolen.

»Jeg ved nemlig godt, hvad nogle danskere tænker om Det Konservative Folkeparti. De tror, at vi vil skære i de ældres pleje og de syges behandling og bruge pengene på skattelettelser. Det vil jeg gerne modsige i dag.«

»Skal vi ikke give hinanden det løfte, at vi sørger for en værdig ældrepleje? Skal vi ikke sikre, at der kommer ansatte nok på hospitalerne? Skal vi ikke gøre folk trygge ved at give dem en familielæge tæt på, hvor de bor?«

Ikke velfærd eller skattelettelser

Mindre konkret var Pape, når talen faldt på, hvordan den slags løfter skal finansieres.

Vækst, lød et af buddene:

»Vi kan godt få både lavere skat og bedre velfærd. Fuldstændig som en familie kan få råd til en ekstra ferie uden at skulle skære i budgettet. Nemlig ved at tjene mere.«

Reformer, lød et andet bud:

»Let skatten på arbejde, sæt en grænse for overførselsindkomsternes størrelse, og hold op med at forstyrre de virksomheder, der tjener pengene i det her land.«

Med velfærdstemaet kaster partiet sig nu for alvor ind i kommunalvalgkampen, der, erklærede formanden over for pressen efter talen, meget gerne skulle udmunde i betydelig flere borgmesterposter end de nuværende otte, der alle er vundet øst for Storebælt.

Søren Pape, har en konservativ formand nogensinde før brugt så stor en del af sin landsrådstale på at tale velfærd?

»Nej, det tror jeg faktisk ikke. Og jeg har undret mig meget over det. Men jeg vil ikke længere ligge under for den meget nemme fortælling fra venstrefløjen om, at valget står mellem velfærd eller skattelettelser. Som om de vil et bedre velfærdssamfund, end jeg vil. Den kamp vil jeg gerne tage.«

»Vi har hjertet med fuldt og helt lige så meget som alle andre,« sagde Pape efter talen, der blev vel modtaget af de tilhørere, Berlingske talte med bagefter.

»Vi har jo alle dage været et folkeparti for hele folket, og jeg synes, det er skønt at få betonet det igen: Vi har hele paletten,« sagde Ane-Jette Jacobsen fra Holbæk og fortsatte:

»Vi har for længe været bange for at gå op imod den forestilling, der er mange steder, om, at De Konservative ikke vil velfærd.«

Papes statsministerdrømme

Og hvad så med formandens personlige ambitioner? Var Søren Pape Poulsen omsider klar til at erklære sig som statsministerkandidat fra talerstolen på partiets landsråd – et spørgsmål, han indtil videre behændigt har undgået at svare på?

Til allersidst i sin tale tog Pape faktisk omsider ordene i sin mund. Dog med så stor forsigtighed, som kun en konservativ formand kan formulere dem – med et citat fra partiets nyligt afdøde nestor, Poul Schlüter:

»Hvis vi tør stå ved vores værdier og leve efter vores højeste idealer, så kan vi meget sammen. Måske kan vi endda sammen nå derhen, som Poul Schlüter fortalte om. Han udtrykte det i sit livs sidste interview. Han satte ikke dato på. Men han sagde:

‘Der kommer en konservativ statsminister igen.’«