Mistænkt for Hedegaard-attentat mister navnebeskyttelse

Det er nu lovligt at nævne navnet på den 29-årige Basil Hassan, der sigtes for drabsforsøg på Lars Hedegaard. (arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Det er nu lovligt at nævne navnet på den 29-årige Basil Hassan, der sigtes for at have forsøgt at dræbe islamkritikeren Lars Hedegaard.

Østre Landsret har sagt god for, at dansklibaneseren ikke længere skal beskyttes af et navneforbud.

Der er tale om en stadfæstelse af den afgørelse, som Retten på Frederiksberg nåede frem til for et par uger siden.

Det var Radio24syv, der havde anmodet om, at navneforbuddet blev ophævet. Københavns Politi havde tilsluttet sig ønsket.

Omvendt mente den 29-åriges forsvarer, Thorkild Høyer, at der efter mere end to et halvt år stadig var grundlag for at lade forbuddet bestå.

Det skete blandt andet med henvisning til hensynet til den mistænktes familie.

Forbuddet blev nedlagt 30. april 2014. Men nu siger domstolene altså stop.

Både Retten på Frederiksberg og Østre Landsret mener, at der nu er gået så lang tid, at den sigtede alene kan takke sig selv for, at han endnu ikke er blevet afhørt af politiet.

I den forbindelse henvises til nyligt offentliggjorte oplysninger fra det amerikanske udenrigsministerium. Her mener man at vide, at den 29-årige har sluttet sig til Islamisk Stat og må betegnes som terrorist.

Det var om formiddagen 5. februar 2013, at en mand forklædt som postbud affyrede skud mod Lars Hedegaard ved hans hjem på Frederiksberg.

I en periode sad den mistænkte fængslet i Tyrkiet, men her slap myndighederne ham fri. Dermed blev Danmarks anmodning om en udlevering ikke efterkommet. Manden er derfor efterlyst internationalt.

I Københavns Politi siger vicepolitiinspektør Jens Møller, at der ikke umiddelbart er udsigt til en pågribelse af den mistænkte.

- I starten var vi imod at ophæve navneforbuddet af hensyn til efterforskningen. Vi ville gerne undgå, at hans navn var kendt i offentligheden. Tiden har gjort, at det ikke er aktuelt længere, siger han.

Tidligere i år straffede Østre Landsret Lars Hedegaard med en bøde på 10.000 kroner for at nævne Basil Hassans navn.

Overtrædelsen er sket i to artikler på en svensk netavis, i bogen "Attentatet" og på Facebook.

/ritzau/