USA: Lars Hedegaards formodede attentatmand »planlægger operationer« for IS

I Danmark er flere blevet dømt for at oplyse navnet på manden, der er sigtet for forsøg på at dræbe Lars Hedegaard. Men i en pressemeddelelse på det amerikanske udenrigsministeriums hjemmeside bliver den sigtede både navngivet og betegnet som både ”global terrorist” og planlægger af ”eksterne operationer” for Islamisk Stat.

BH forsøgte angiveligt at skyde Lars Hedegaard d. 5. februar 2013. Hedegaard slap dog uden skrammer, da gerningsmandens pistol gik i baglås efter det første skud. (arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I marts 2016 blev Lars Hedegaard idømt en bøde på 10.000 kroner for flere gange at have offentliggjort navnet på den mand, der er sigtet for i februar 2013 forklædt som postbud, at forsøge at dræbe Hedegaard i sit hjem på Frederiksberg. Flere andre, heraf en række personer tilknyttet Trykkefrihedsselskabet, er endvidere sigtede for at have overtrådt navneforbuddet.

Den formodede gerningsmandsmand, BH, flygtede efter attentatet til Tyrkiet, hvor han i april 2014 blev fængslet og efterfølgende begæret udleveret til Danmark. Imidlertid blev han i august samme år sat på fri fod, angiveligt som led i en udveksling af 49 tyrkiske gidsler, som Islamisk Stat holdt fanget.

Den 27. januar 2016 afviste Retten på Frederiksberg en anmodning fra Radio24syv om at ophæve navneforbuddet under henvisning til, at der kunne ske »unødvendig krænkelse«, såfremt navnet på den formodede gerningsmand kom frem. Præcis hvilken type krænkelse, der er tale om, vides ikke, da dele af retsmødet fandt sted bag lukkede døre. Også advokaturchefen fra Københavns Politi ønskede ved samme lejlighed navneforbuddet ophævet.

De amerikanske myndigheder anlægger imidlertid en anden vurdering på den formodede gerningsmands krav på at undgå krænkelse. I en nyligt offentliggjort pressemeddelelse på hjemmesiden for det amerikanske udenrigsministerium, U.S. Department of State, fremgår gerningsmandens navn ucensureret adskillige gange.

I pressemeddelelsen bliver det oplyst, at den sigtede i Hedegaard-sagen samt to andre er føjet til en liste over personer, der bliver betegnet som »Specially Designated Global Terrorists« under den såkaldte ’Executive Order 13224’, der blev indført af Bush-regeringen efter terrorangrebene 11. september 2001. Et skridt, som ifølge pressemeddelelsen »indfører sanktioner mod udenlandske personer og grupperinger, det er afgjort, har udført terrorhandlinger eller udgør en markant risiko for at udføre terrorhandlinger, som truer sikkerheden for amerikanske borgere, den nationale sikkerhed, udenrigspolitisk eller den amerikanske økonomi.«

I pressemeddelelsen kan man endvidere læse følgende om den formodede attentatmand.

»[BH] er planlægger af eksterne operationer for ISIL. I 2013 blev [BH] sigtet for at skyde Lars Hedegaard, en 70-årig dansk forfatter og journalister. Efter at være blevet anholdt i Tyrkiet i blev han frigivet, angiveligt som led i en udveksling af 49 gidsler holdt fanget af ISIL. Efter sin frigivelse formodes det, at [BH] rejste til Syrien for at slutte sig til ISIL.«