Major frifindes i sag om dummebøder til underordnede

En major udsendt til Afghanistan blev onsdag frifundet for pligtforsømmelse, efter at han for to år siden blev dømt ved byretten for at have opkrævet »dummebøder« af sine underordnede.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Østre Landsret har onsdag frifundet en kompagnichef for grov pligtforsømmelse, da han var udsendt til Afghanistan i 2010 til 2011.

Majoren var tiltalt for at have oprettet en bødekasse, hvor de udsendte kolleger mod at betale en »dummebøde« på op til 1.200 kroner undgik, at strafbare eller disciplinære forhold blev indberettet i det officielle system.

Kompagnichefen blev i juli 2012 dømt for forholdet ved Retten i Hillerød. Retten fandt det bevist, at kompagnichefen havde accepteret eller opfordret til, at der i tre tilfælde blev betalt en bod til en kompagnikasse.

Straffen blev fastsat til en bøde på 8.000 kroner.

Majoren ankede dommen til landsretten, og det viste sig at være en god idé.

Den tiltalte frikendes med den begrundelse, at man ikke finder det bevist, at »tiltalte har anvendt betaling til kompagnikassen i stedet for at efterleve reglerne om pligt til indberetning i det officielle system,« som det ifølge en pressemeddelelse fremgår af dommen.

Majoren var også tiltalt for grov pligtforsømmelse ved i sit telt i lejren at have været i besiddelse af fem knive.

Men landsretten konkluderer, at dels blev knivforbuddet ikke håndhævet i lejren, dels var der oprettet en »frit lejde-kasse«, hvor soldaterne efter fast praksis skulle aflevere knive, ammunition og eventuelle andre våben inden afrejse fra lejren.

På den baggrund når landsretten frem til, at den tiltalte ikke kan dømmes for at have tilsidesat sine tjenstlige forpligtelser.

Efter frifindelsen skal statskassen nu betale sagens omkostninger både fra byretten og landsretten.