Krisepakken virker ikke

Den storstilede kriseplan, som erhvervsminister Lene Espersen (K) og bankerne præsenterede mandag har skuffet indtil videre, erkender Finansrådets direktør.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bankpakken til 35 mia. kr. virker ikke, og det kan blive dyrt for de danske bankkunder.

Regeringen og bankerne forventede, at den bare to dage gamle pakke med det samme ville åbne op for, at danske banker igen kunne låne penge i udenlandske pengeinstitutter.

Men i stedet for adgang til tiltrængt likviditet, er prisen på bank–til–banklån steget, siden planen blev offentliggjort.

Det kan gøre det endnu dyrere for danske bankkunder at låne i banken, fordi bankerne kun i begrænset omfang har adgang til selv at låne hos udenlandske pengeinstitutter og derfor vil skærpe kravene til kunderne.

Tirsdag hævede Nationalbanken renten, og det gør det i sig selv dyrere at låne i banken.

»Det er rigtigt, at vi endnu ikke har set pakkens fulde effekt, og vi havde naturligvis gerne set, at den allerede nu virkede hundrede procent efter hensigten. Internationale investorer vil se lovgivningen, før de føler sig trygge,« siger Finansrådets direktør, Jørgen Horwitz.

Den udeblevne effekt er en alvorlig bet for deltagerne i pakken – ikke mindst de pengeinstitutter, som selv skal betale de første 35 mia. kr. af regningen til pakken.

»Hvis bankpakken er blevet solgt som et redskab, der igen ville åbne op for, at bankerne ville låne til hinanden, så er pakken blevet oversolgt. Indholdet i pakken har ingen reel effekt på den del af problemerne. Som jeg ser pakken, så betyder den først og fremmest, at bankkunders indeståender er sikret, så man slipper for panik blandt de private kunder«, siger Carsten Valgreen, der er økonom i amerikanske Benderly Economics.