Kommuner siger nej tak til atomaffald

Om tre år skal radioaktivt atomaffald fra Forskningscenter Risø deponeres, men allerede nu tegner der sig stor modstand i en lang række af landets kommuner ved udsigten til at skulle opbevare affaldet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Der vil rejse sig en folkeprotest uden lige, hvor det er helt umuligt at trænge igennem med saglige argumenter. Atomaffald har en så negativ klang, at jeg også frygter, hvilke konsekvenser det vil have på turismen i vores kommune,« siger borgmester i Nordfyns Kommune Morten Andersen (V) til spørgsmålet, om hans kommune vil tage imod affaldet.

Berlingske Research har været i kontakt med 43 af landets 98 kommuner. 38 takker nej til atomaffaldet, to kommuner har ikke taget stilling, mens kun tre kommuner åbner døren på klem.

»Hvordan skal vi kunne sælge vores kommune på naturskønne områder med mange vandhuller og Gudenåen og samtidig leve med et image som atomaffaldskommune? Selv om flere eksperter forsikrer, at det er ufarligt, er der stadig for meget usikkerhed,« siger borgmester i Viborg Kommune Søren Pape Poulsen (K).

Kommunernes reaktion kommer ikke bag på professor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet Ulrik Kjær som påpeger, at der er tale om en kommunalpolitisk varm kartoffel:

»Man kan jo se, hvordan det lykkedes borgerne i Nyborg at stoppe skibet med giftigt affald fra Australien, som skulle afbrændes på Kommune Kemi, og man kan sagtens forestille sig, at netop atomaffald vil skabe så stor modstand blandt kommunens borgere, at ingen kommune frivilligt vil tage imod det.«

1. maj lander en geologisk rapport på indenrigsminister Bertel Haarders (V) bord. Her vil der blive peget på 22 lokaliteter i landet, der findes egnede til at opbevare godt 5.000 kubikmeter mellem- og lavradioaktivt affald fra Forskningscenter Risø i mindst 300 år.

Bertel Haarder forsikrer i en skriftlig kommentar, at slutdepotets endelige placering vil foregå gennem en omhyggelig proces i åben og konstruktiv dialog med kommunerne.