Justitsminister om nyt indgreb: »Det er nødvendigt at gå til stålet for at beskytte mod terror«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til endnu en torsdag i dette Herrens år 2020. Selv om der stadig er et par dage til weekenden, og selv om vejret ikke ligefrem er indbydende, skal vi nok gøre vores bedste for at tage dig gennem dagen.

Så gnid søvnen ud af øjnene, snup en kop varm kaffe, og følg godt med, når Berlingske holder dig opdateret om verdens gang.

1. Regeringen: Terrordømte skal ikke være i kontakt med hinanden

Regeringens seneste udspil om at indføre opholds- og kontaktforbud for terrordømte er blot ét led i en række tiltag imod IS-jihadister såsom fratagelse af dansk statsborgerskab og muligheden for at inddrage pas. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Evensen/Ritzau Scanpix.

Vanen tro starter vi hos Berlingske, der på forsiden i dag kan fortælle om regeringen, der som en del af en række vidtrækkende redskaber vil indføre et såkaldt opholdsforbud samt et kontaktforbud for dømte terrorister, herunder IS-jihadister.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) siger, at det kan virke voldsomt, men at det er nødvendigt. Eksperter og menneskerettighedsorganisationer mener dog, at det kan gå ud over privatlivet og retssikkerheden.

»Det er ekstremt indgribende i privatlivet at få den her type påbud,« siger direktør ved Institut for Menneskerettigheder Jonas Christoffersen.

2. Putin styrker sin magt ved at opløse regeringen

Med opløsningen af regeringen er Vladimir Putin nu et skridt videre til at sætte sig tungere på magten, mener flere eksperter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alexei Druzhinin/Sputnik/Ritzau Scanpix.

En af døgnets store internationale historier var opløsningen af den russiske regering og præsident Vladimir Putins udpegelse af en ukendt bureaukrat som Ruslands nye premierminister.

Ifølge flere eksperter er det helt efter planen, at Putin nu strammer grebet om magten. Manøvren er en del af en større strategi for, hvordan Putin kan beholde magten og blive siddende som den reelle leder på ubestemt tid.

Over for Kristeligt Dagblad vurderer Jens Worning, tidligere dansk generalkonsul i Sankt Petersborg og ekspert i russisk politik, hvordan de seneste begivenheder styrker Putin – men også den politiske stabilitet i landet:

»Putin afslører til alles overraskelse, også de russiske politikeres, at han har en drejebog for politisk stabilitet, som går ud på, hvordan han fastholder eller beskytter sin position som Ruslands leder efter 2024,« siger Worning.

3. Kur mod forhøjet kolesterol kan være på trapperne

Hver femte dansker arver et bestemt protein, der kan øge risikoen for forhøjet kolsterol. Men nu kan der være en kur på vej. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Nok om Putins planer – lad os i stedet rette blikket mod Politiken, der kan berette om et potentielt revolutionerende fremskridt i lægevidenskaben. For første gang er det nemlig lykkedes forskere at fremstille et medikament, der kan sænke niveauet af den særlige type kolesterol kaldet »lipoprotein(a)«, skriver avisen.

Hver femte dansker arver proteinet, der i farlige mængder i blodet kan forårsage blodprop i hjertet og hjernen samt forsnævring af den hjerteklap, der fører ud til hovedpulsåren. Mængden af proteinet kan ikke nedbringes med ændringer af livsstil eller medicin, men det kan den nye forskning altså nu ændre på.

»Det har potentialet til at blive en kæmpe revolution. Det er et fremskridt, som med stor sandsynlighed vil få afgørende betydning for mange mennesker,« siger Børge Nordestgaard, professor i klinisk biokemi på Københavns Universitet.

4. Novo tæt på gennembrud i behandling af Alzheimers

Novo Nordisk kan potentielt skrive historie med sit lægemiddel Victoza, der ifølge flere studier kan hæmme fremkomsten af demens. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix.

Hos Børsen finder vi i dag historien om Novo Nordisk, der vil satse på at blive den første virksomhed, som kan skabe et gennembrud inden for behandlingen af Alzheimers. Nye analyser af forsøg med lægemidlet Victoza, et af de største produkter fra Novo Nordisk, viser, at medicinens GLP1-stoffer faktisk kan udsætte demens.

Man skal dog passe på med at sælge skindet, før bjørnen er skudt, advarer flere analytikere. Der er nemlig et stort antal fejlslagne lægemidler på området, og der mangler stadig flere eksterne test med Victoza.

»Det er super spændende, at det ikke længere kun handler om diabetes i Bagsværd, og at der findes andet. Men at tro, at træerne nu vokser ind i himlen, er måske lige tidligt nok, da Alzheimers jo er et komplekst sygdomsområde,« siger Jannick Lindegaard Denholt, medicinalanalytiker i ABG Sundal Collier.

5. Bosteder har svært ved at stoppe prostitution blandt anbragte børn

Flere bosteder oplever, at anbragte børn sender nøgenbilleder og prostituerer sig selv. Derfor råber stederne på hjælp for at få udvidet deres beføjelser, så børnene kan beskyttes. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix.

Vi runder af hos Jyllands-Posten, der på dagens forside skriver om flere bosteder, som kæmper med at forhindre, at anbragte børn prostituerer sig selv eller sender nøgenbilleder af sig selv.

32 ud af 147 ledere på landets bosteder kender ifølge avisen til, at anbragte unge under 18 år inden for de seneste to år har solgt seksuelle ydelser mod betaling eller for at få materielle goder. Og de høje tal har ført til, at bostederne nu kræver bedre værktøjer for at kunne beskytte de anbragte børn.

»De unge er ekstremt sårbare, fordi de har så stor brug for bekræftelse, og at der er nogen, der interesserer sig for dem. Men det er ulovligt for os at gøre det, som vi har brug for, for at kunne beskytte dem. Det er vildt frustrerende,« siger Poul Pedersen, forstander på Børnehjemmet Birkelund i Odense.

Det sker i dag

DM i skills i Bella Centeret

Til DM i Skills mødes elever fra landets erhvervsuddannelser for at dyste i deres fag. Her ses en konkurrencedeltager fra glarmesterfaget under DM i Skills i Messecenter Herning, torsdag den 18. januar 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Studerende fra landets erhvervsuddannelser mødes i dag i Bella Center i København for at dyste om at blive den bedste inden for håndværk.

Over de næste tre dage vil de studerende konkurrere i en række fag såsom bager, brolægger, frisør, urmager, tømrer og møbelsnedker. I dag er der åbningsceremoni, og lørdag afsluttes DM med kåring af vinderne.

Ankesag om voldtægt i borgmesters hjem indledes

Det var hjemme hos borgmester i København, Ninna Hedeager Olsen (Ø), at voldtægten skulle være foregået. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix.

I dag hos Østre Landsret indledes ankesagen om en påstået voldtægt og blufærdighedskrænkelse, der foregik i en seng hjemme hos Ninna Hedeager Olsen, Enhedslistens teknik- og miljøborgmester i København.

I byretten blev den tiltalte, et tidligere førende medlem af partiets afdeling i København, kendt skyldig og idømt fængsel i et år. En straf, som han senere har anket.

Sagen ventes at køre til 17. januar.

Åbent samråd om teledatasagen

Justitsminister Nick Hækkerup (S) forventes at skulle redegøre for Rigspolitiets, Rigsadvokatens og Justitsministeriets håndtering af teledatasagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) deltager i dag i et åbent samråd om teledatasagen. Dagens samråd vil erstatte det afbrudte samråd i november 2019. Samrådsspørgsmålene er stillet efter ønske fra flere folketingsmedlemmer fra regeringens støttepartier.

Justitsministeren ventes at skulle redegøre for, hvornår han mener, at offentlighed, domstole og advokater burde have været orienteret om de mangelfulde teledata set i forhold til de datoer, hvor Rigspolitiet, Rigsadvokaten og Justitsministeriets departement ifølge redegørelsen fik kendskab til sagen.

Derudover skal ministeren redegøre for sin holdning til, at udskrivelsen af Folketingsvalget har bevirket passivitet hos departementet i håndteringen af teledatasagen og dermed potentielt ladet hensynet til valget og den nye regering gå forud for retssikkerheden.

Pressemøde om stramninger over for fremmedkrigere

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil torsdag holde pressemøde om regeringens stramninger over for fremmedkrigere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Statsminister Mette Frederiksen, justitsminister Nick Hækkerup og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye præsenterer på et pressemøde i Statsministeriet regeringens udspil med nye stramninger over for fremmedkrigere.

Dagens citat

»Én sag er en sag for mange. Realistisk set kan misbrug nok ikke helt undgås. Men tallet skal minimeres, og vi skal have fokus på, at ingen beriger sig for skatteborgernes penge.«

Således siger forsvarsordfører Bjarne Laustsen (S) om sagen vedrørende Forsvarets Auditørkorps, der i 2019 registrerede 68 tilfælde af ugyldig brug af de mange kreditkort, som Forsvaret har i omløb.

Seks af sagerne har ført til straffesager, og det er usædvanligt, eftersom det drejer sig om misbrug af Forsvarets midler, siger forsker.

Læs historien i dagens Berlingske.

Dagens bibliotek

Norges nye bibliotek i Bjørvika ventes at kunne rumme over 500.000 bøger – mere end rigeligt til de 7.000 bøger, som Oslos skolebørn vil aflevere torsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lund Hagem Arkitekter.

1.000 norske skolebørn i 5. klasse fra fem forskellige Oslo-skoler samles i dag for at aflevere 7.000 skolebøger. Det sker, når de efter planen vil vandre ned ad det gamle hovedstrøg, Karl Johans Gate, for at flytte bøgerne fra det gamle bibliotek Deichman ved Hammersborg til det nye bibliotek, som åbner 28. marts i Bjørvika. Det nye bibliotek kommer dermed til at ligge ved siden af Oslos Operahus.

I bogparaden, som anføres af politi til hest samt Det Elektriske Korps, bærer hvert barn syv bøger ned til Bjørvika. Her vil de blive mødt og budt velkommen af den norske kronprinsesse Mette-Marit.