Jordemoderforening: Færre indgreb hvis du føder hjemme

Der er god grund til at flere fødende har taget hjemmefødslen til sig, mener man i Jordemoderforeningen.

Det er sikkert at føde hjemme for flergangsfødende kvinder, der er undersøgt grundigt, og hvis barn er til tiden og står i hovedstilling. Free/Www.colourbox.com Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Britiske undersøgelser peger på, at kvinder med ukomplicerede graviditeter kan opnå færre indgreb ved at føde hjemme. Derfor opfordrer Jordemoderforeningen til at flere kvinder overvejer muligheden for en hjemmefødsel.

- Vi ved fra det engelske prioriteringsinstitut, Nice, at de anbefaler flergangsfødende, der er raske og uden kendte komplikationer, at de lige så godt kan vælge at føde hjemme.

- Det giver det samme gode resultat og med færre indgreb, siger formand for Jordemoderforeningen, Lillian Bondo.

Opfordringen kommer samtidig med, at nye tal fra Politiken viser, at to procent af fødslerne i dag er hjemmefødsler, hvilket er den højeste andel af fødsler i 19 år.

Ifølge Lillian Bondo er en af forklaringerne komforten ved at kunne blive i kendte omgivelser langt væk fra de til tider travle fødegange.

- Flergangsfødende har jo oplevet igennem de sidste seks-syv år, at de i stor stil kom ind på fødegangene, og så skulle hjem igen lige bagefter.

- Der er altså væsentlig flere flergangsfødende, der så tænker, om de ikke kan undvære den der syv timers rejse midt i overgangen fra gravid til mor - og det kan de godt, siger hun.

Ifølge hende har det også været en succes, at landets regioner har afsat mindre og mere dedikerede teams til at varetage hjemmefødslerne.

- Det betyder, at man er mere tryg som fødende, fordi den der kommer ud til en, selv har ønsket at arbejde med det her, og har haft oplevelserne før, siger Lilian Bondo.

Hun afviser også, at man som fødende skal være usikker på sikkerheden ved en hjemmefødsel.

- Store forskningsarbejder fra internationale samarbejde peger på, at hvis man har undersøgt kvinden godt og grundigt, og hvis hendes barn er til tiden og står i hovedstilling, så er det lige så sikkert at føde hjemme, hvis man har en dygtig jordemoder ved sin side, siger hun.