Inspireret Wilders fik talt på Christiansborg

Den hollandske parlamentariker Geert Wilders, der lavede den meget islam-kritiske kortfilm »Fitna«, talte i dag på Christiansborg.

Geert Wilders talte om det, han opfatter som en stigende islamisering af Europa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen

Den hollandske parlamentariker Geert Wilders, der lavede den meget omtalte og islam-kritiske kortfilm »Fitna«, besøgte i dag København og talte til omkring 200 fremmødte på Landstingssalen på Christiansborg.

Wilders kom i vælten i marts måned, da han offentliggjorde sin film »Fitna«, som den hollandske regering havde bedt ham om ikke at offentliggøre. Regeringen frygtede, at filmen ville udløse en krise for Holland på samme måde som Muhammedtegningerne gjorde det herhjemme.

Geert Wilders er medlem af det invandrerkritiske parti PVV. Han var inviteret til Danmark af Trykkefrihedsselskabet, der blev grundlagt af blandt andre Dansk Folkeparti-politikerne Søren Krarup og Jesper Langballe. Selskabet har for en stor del fokuseret på sager, hvor de mener, at ytringsfriheden er truet af islamister.

Det var da også Dansk Folkeparti, der havde reserveret Landstingssalen på Christiansborg til den omstridte hollandske politiker, og Pia Kjærsgaard og Sørens Espersen fra Dansk Folkeparti spiste frokost med Wilders inden talen.

DF afviser samarbejde
»Hans budskab er en advarsel mod en islamisering af Europa. Han er blevet truet på livet, efter at han sagt sin mening om koranen, og vi er nødt til at være solidariske med folk, der bliver truet, fordi de siger, hvad de mener. Vi vil gerne demonstrere vores foragt for de mørke kræfter, der ikke vil lade os sige, hvad vi vil. Derfor synes jeg også, det er bemærkelsesværdigt, at der ikke var andre parlamentarikere ud over dem fra Dansk Folkeparti, der var mødt frem i dag,« sagde Søren Espersen, der afviser, at Dansk Folkeparti overvejer at lave et formaliseret samarbejde med Wilders parti PVV.

»Vi vil ikke have søsterpartier i Europa. Men vi har talt med ham, og han har fået noget inspiration.«