Her er prisen for at genindføre grænsekontrol mod Sverige

Fra i dag tirsdag kan rejsende fra Sverige til Danmark se frem til at skulle identificere sig over for dansk politi.

Hjemmeværnet udfører grænsekontrol ved den tyske grænse, her i Kruså. Det bliver dog politet, der kommer til at stå for den nye, midliertidige kontrol mod Sverige.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kommer til at koste omkring 35 millioner kroner, og det kan give små forsinkelser.

Sådan cirka ser virkeligheden ud, efter at den midlertidige grænsekontrol på foreløbig seks måneder nu er indført fra dansk side for indrejsende fra Sverige til Danmark.

Det betyder, at ikke mindst danske pendlere til og fra Sverige kan se frem til oftere at skulle vise pas eller kørekort på vej hjem fra Sverige.

Rigspolitiet understreger i en pressemeddelelse, at »da politiet ikke oplyser, hvornår kontrollen gennemføres, bør rejsende altid medbringe rejselegitimation ved rejse mellem Danmark og Sverige og tage af sted i lidt bedre tid for en sikkerheds skyld«.

Pendlere med tog over Øresund fra Sverige vil i forbindelse med kontrollen fremover blive mødt af danske betjente, der stiger på stationen i Hyllie – det sidste stop i Sverige, før toget når Øresundsforbindelsen.

»Man kommer ikke til at se faste, døgnbemandede kontrolforanstaltninger ved grænseovergangene til Sverige,« forklarer politidirektør i Rigspolitiet, Lene Frank, i en pressemeddelelse:

»Kontrollen vil blive gennemført som stikprøvekontroller og periodiske kontroller målrettet vej- og togtrafikken over Øresundsforbindelsen, og færgetrafikken i havnene i Helsingør, Frederikshavn, Grenaa og Rønne.«

DSB ikke bekymret

TV2 Lorry fortæller, at DSB »ikke forventer, at den midlertidige grænsekontrol vil betyde noget for rejsetiden«.

Denne gang er det nemlig ikke DSB, der står for kontrollen af ID, sådan som det det var tilfældet fra 2015 til 2017. Nu er det dansk politi.

I 2015 indførte den svenske regering en grænsekontrol for rejsende over Øresund for at få kontrol med flygtningestrømmen fra ikke mindst Syrien.

Det besværliggjorde i høj grad togrejsen til Sverige, da togrejsende skulle have tjekket ID i såvel Danmark som Sverige på deres rejse til Sverige, skriver TV 2 Lorry.

I dag er kontrollen i Danmark på vej mod Sverige droppet, men på svensk side er der stadig kontrol.

I forbindelse med den europæiske flygtninge- og migrantkris indførte Danmark i januar 2016 midlertidig grænsekontrol til Sverige og Tyskland.

Grænsekontrollen til Tyskland gælder stadig, mens den mod Sverige faldt bort for nu at vende tilbage, oplyser Ritzau.

Nick Hækkerup (S), justitsminister

»Eksplosionen ved Skattestyrelsen og dobbeltdrabet i Herlev er eksempler på den alvorlige kriminalitet, der kan flyde over grænsen fra Sverige.«


Formand for Pendlerklubben Kystbanen, Peter Langford, forventer heller ikke umiddelbart forsinkelser pga. den nu indførte grænsekontrol til Sverige.

»Vi har nogle spor, der skræmmer, fra den tidligere grænsekontrol, hvor man lukkede det halve af perronen af i Københavns Lufthavn for at kontrollere folk. Derfor er det med glæde, at der er fundet en anden løsning denne gang,« siger han til TV 2 Lorry.

Koster mange penge

Af et folketingssvar fra justitsminister Nick Hækkerup (S) fremgår det, at »udgifterne til de første seks måneders midlertidig grænsekontrol mod Sverige forventes at udgøre ca. 35 millioner kroner, heraf ca. seks millioner kroner i 2019. Hvis den midlertidige grænsekontrol videreføres efter de første måneder, vil der efterfølgende være yderligere udgifter forbundet med den midlertidige grænsekontrol«.

Dertil kommer, at Rigspolitiet ifølge svaret vurderer, at udgifterne til et nyt Center for Politisamarbejde og Kriminalitetsbekæmpelse i Øresundsregionen, som det hedder, og dermed tættere samarbejde med svensk politi »forventes at udgøre cirka otte millioner kroner i 2019 og herefter cirka 65 millioner kroner årligt«.

Den midlertidige grænsekontrol er indført i forbindelse med regeringens sikkerhedspakke.

»Eksplosionen ved Skattestyrelsen og dobbeltdrabet i Herlev er eksempler på den alvorlige kriminalitet, der kan flyde over grænsen fra Sverige. Det vil vi ikke acceptere,« siger Nick Hækkerup i en pressemeddelelse fra Justitsministeriet fra oktober 2019:

»For at imødegå truslen fra alvorlig grænseoverskridende kriminalitet styrker vi nu beskyttelsen af grænsen mod Sverige ved at indføre midlertidig grænsekontrol og styrke politiindsatsen i grænseområderne mod Sverige.«