Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Selv om unge i dag nærmest er opflasket med internetadgang, er nettets spilleregler ikke kommet ind med modermælken.
Et stigende antal unge oplever, at billeder sendt i meget privat henseende til en kæreste eller en ven bliver spredt via sociale medier og havner steder, de ikke skulle.
Derfor udgiver Red Barnet sammen med Center for Digital Pædagogik og Medierådet for Børn og Unge nu hæftet »Har du været nøgen på nettet?«.
Hæftet skal både oplyse børn og unge, så de tænker sig bedre om, før de deler følsomme billeder, og så indeholder materialet også rådgivning til, hvad man skal gøre, hvis ens nøgenbilleder pludselig florerer på nettet.
Og det er rigtig godt, at emnet nu bliver italesat, mener politikommissær Flemming Kjærsig, der arbejder i sektionen for seksuelt misbrug af børn ved Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center.
»Generelt ved børn og unge rigtig meget om, hvordan man skal opføre sig på nettet. Men er det nære venner, man chatter og udveksler billeder med, tænker man måske ikke på, at der i morgen kan opstå en situation, hvor man pludselig bliver uvenner. Så kan de billeder, man har delt i fortrolighed, pludselig blive brugt til at hænge én ud på en måde, som slet ikke var tiltænkt,« siger politikommissæren.
Det nye rådgivningsmateriale kommer i kølvandet på flere sager om unge, der har oplevet deres billeder blive delt på nettet. En af sagerne handlede om den såkaldte Viborg-mappe, der indeholdt billeder af adskillige mere eller mindre afklædte piger helt ned til 13-års-alderen fra den midtjyske by, som florerede flere steder - uden pigernes samtykke.
Landets folkeskolelærere er også glade for Red Barnets nye materiale, da de har manglet noget at støtte sig til, fortæller Bjørn Hansen, formand for skole- og uddannelsespolitisk udvalg i Danmarks Lærerforening.
»Det er et svært emne at snakke med eleverne om, for det er jo elevernes privatsfære, det handler om. Men det er hamrende vigtigt at fortælle eleverne, hvilke konsekvenser det har, når man bevæger sig ind på de her områder, og derfor er det rigtig godt med noget materiale, man kan støtte sig til,« siger han.
I hæftet, der ligger online på Sikkerchat.dk, opfordres unge til at bryde tavsheden og tale med nogen om det, hvis intime billeder eller beskeder deles uden deres kontrol. Desuden gøres der opmærksom på, at det kan ske for alle - flere kvindelige filmstjerner, heriblandt Jennifer Lawrence kendt fra »Hunger Games«-filmene, har eksempelvis fået lækket private nøgenbilleder.
Hæftet beder desuden de unge overveje, om det virkelig er nødvendigt at sende de intime billeder. Men er skaden sket, gælder det om at reagere hurtigt, før de intime billeder spredes endnu mere.
Politikommissær Flemming Kjærsig understreger, at der ikke er noget ulovligt i at sende nøgenbilleder af sig selv.
»Børn må jo gerne sende billeder til hinanden. Det er ikke ulovligt - også selv om det er nøgenbilleder. Det er bare ubetænksomt at gøre det. En 15-årig pige må gerne ifølge straffeloven sende et billede af sig selv til sin 17-årige kæreste. Men hvis nu den 17-årige kæreste begynder at sende billedet videre til nogle af sine bekendte, så begår han noget strafbart,« siger han og fastslår:
»Det er altså ikke pigen, der tog billedet, der har gjort noget forkert.«