Rigspolitiet: Lad være med at dele feriebillederne af »lille Amalie«

Internationalt samarbejde er yderst vigtigt, når det gælder om at optrevle sager, hvor pædofile deler billeder på hemmelige internetfora, understreger Rigspolitiet.

Modelfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann olesen

Det er et internationalt problem, at der findes pædofile netværk, men det er noget, der har været der hele tiden.

Det fortæller politikommissær Flemming Kjærside fra Rigspolitiets sektion for seksuelt misbrug af børn, efter den norske tv-station NRK onsdag aften afslørede, at pædofile fra skandinaviske lande taler åbent om voldtægt af børn i et lukket forum på internettet kaldet »Scandiland«, hvor også fantasier og billeder af børn bliver udvekslet.

»Det er et internationalt problem, at der florerer de her pædofile netværk. Nogle af dem lykkes det os at finde og få nedlagt, men så opstår der bare nogle nye. Det er noget, der har været der hele tiden,« siger Flemming Kjærside til Berlingske Nyhedsbureau.

Ifølge politikommissæren er antallet af internetfora dog ikke steget gennem den seneste tid.

»Det er rimeligt status quo - så bliver der lukket et, og så opstår der et nyt. Jeg tror, at antallet af pædofile er rimelig konstant,« vurderer han.

Samtidig understreger Flemming Kjærside vigtigheden af at samarbejde landene imellem for at optrevle sagerne.

»Det er meget vigtigt at have et internationalt samarbejde, og vi samarbejder meget med politiet i andre lande i sådanne sager. Internettet har jo ingen grænser, og derfor er det meget vigtigt, at vi hurtigt kan trække på hinanden. Det er et internationalt problem, som vi er nødt til at arbejde sammen omkring,« siger han og uddyber:

»Når vi støder på et eller andet, så underretter vi vores udenlandske kolleger med det samme - og det samme gør de til os.«

Ifølge NRK deler skandinaviske pædofile på »Scandiland« blandt andet billeder fra private fotoalbum, som de har fundet på internettet.

Rigspolitiets politikommissær fraråder derfor på det kraftigste, at forældre poster billeder af deres børn i for eksempel Facebook-album:

»Hvis man som forældre vil undgå, at billeder af ens børn ender i et sådan netværk eller bliver delt med andre, så skal man lade være med at lægge feriebilleder af nøgne børn op i fotoalbum på internettet. Det kan være ganske uskyldige billeder, og det kan være sjovt at fotografere lille Amalie, som går i vandet ved Vesterhavet, men når man begynder at dele det og lægge det i fotoalbum, så sidder der altså også pædofile derude, og så kan sådan nogle billeder lige pludseligt florere i pædofile netværk,« siger han.

I Danmark er det ikke ulovligt at have lyst til børn, men det er ulovligt at udleve sine lyster og dermed også ulovligt at udveksle billeder af nøgne børn.