Hækkerup kommer med en opsang til partier: »Jeg er overrasket over, at de tager så let på smitteudviklingen«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over morgenens vigtigste historier, så du kan tage hul på dagen i velinformeret tilstand.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) er ikke tilfreds med, at Folketingets øvrige partier ikke vil støtte en hastelov om ti dages tvungen isolation, når man rejser ind i Danmark fra udlandet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms

Godmorgen og velkommen til dit nyhedsoverblik.

Vi skal blandt andet forbi Tibetsagen, hvor oplysninger fra en pensioneret oberst sætter sagen i et nyt lys. Og til historien om, at Statens Serum Institut ikke har dokumentation for, at den engelske coronavariant er 74 procent mere smitsom.

Og så langer justitsministeren ud efter Folketingets øvrige partier. Han mener, at de tager for let på smitteudviklingen.

Men inden da de seneste coronatal fra Danmark og verden generelt.

Bekræftede smittede i Danmark: 192.265 (760 nye smittede torsdag)
​Antal indlagte: 745 (-26)
Antal indlagte på intensiv: 136 (87 i respirator)
Antal bekræftede døde i Danmark: 1.909 (37 døde torsdag)
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 97.476.740
Antal dødsfald på verdensplan: 2.088.799
Antal personer i Danmark, der har fået første vaccinedosis: 178.969

Læs mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Pensioneret oberst står frem med nye oplysninger i Tibetsagen

I dag kan man i Berlingske læse et vidnesbyrd i Tibetsagen fra den nu pensionerede oberst Steffen Wied, der indtil 2013 var leder i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

På et ledelsesmøde i FE få dage før Hu Jintaos besøg i 2012 rundsendte daværende FE-chef Thomas Ahrenkiel – siger Wied – et dokument, som han husker tydeligt.

Dokumentet var – mener oberst Wied – en e-mail sendt til formentlig Udenrigsministeriet, Justitsministeriet, Statsministeriet og Politiets Efterretningstjeneste, hvor Københavns Politi redegjorde for en planlagt strategi om at tage flag og bannere fra aktivister og skærme de besøgende fra Kina.

Ifølge oberst Steffen Wied fremgik det også, at Københavns Politi handlede på en ordre oppefra.

»Jeg kan ikke huske, om der decideret stod, at 'Udenrigsministeriet lægger vægt på …'. Hvis ikke der decideret stod Udenrigsministeriet, så har der stået, at det var regeringens ønske eller noget i den stil. Det er jeg sikker på. Det fremgik tydeligt, at det ikke var noget, Reimann (daværende direktør Johan Reimann, Københavns Politi, red.) havde fundet på.«

Kan der fæstnes lid til oberst Wieds vidnesbyrd, står det klart, at de overordnede myndigheder direkte ønskede og måske endda beordrede indgreb over for demonstranterne, og at ansvaret derfor ikke som hidtil skal placeres hos politifolk på relativt lavt niveau.

Du kan læse hele historien her.

Kommende momsregning truer mindre erhvervsdrivende

I Berlingske Business kan man læse om kokken Philip Nielsen, der frygter at gå konkurs, når momsen skal betales. Det er han ikke den eneste, der gør.

Mange virksomheder og særligt de små erhvervsdrivende har på grund af nedlukningen ikke penge nok til både at betale den kommende momsregning og betale de faste udgifter, der skal sikre deres overlevelse.

Derfor opfordrer et flertal i Folketinget nu regeringen til at se på muligheden for ligesom i foråret at udsætte betalingsfristen, selvom Skatteministeriet har afvist muligheden af it-årsager. Alternativet er konkurser på stribe, siger interesseorganisationer.

Hele historien fra Berlingske Business kan læses her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

SSIs egne eksperter peger på, at B.1.1.7 ikke er så smitsom som først antaget

Det har været betragtet som en kendsgerning, at den alvorlige britiske coronamutation var 74 procent mere smitsom end de gængse varianter. Men nu peger SSIs egne eksperter på, at procenttallet er blevet fremhævet, uden at der var dokumentation for det.

Mutationen er ellers flere gange blevet fremhævet som baggrund for den anden nedlukning af Danmark, hvor regeringen og myndighederne har henvist til, at mutationen kan være op til 74 procent mere smitsom end den gængse coronavariant.

Men nu peger en række af SSIs egne eksperter på, at den alvorlige britiske variant formentlig slet ikke er så smitsom, som det hidtil har været kommunikeret, og en ekspert mener sågar, at fejlfortolkningen skaber tvivl om SSIs troværdighed.

Hele historien kan læses her.

Lavere smittefare fra britisk mutation øger håbet om en hurtigere genåbning

Vi bliver ved den engelske variant. I Jyllands-Posten kan man læse, at den lavere smittefare fra den britiske coronavariant øger håbet om en tidligere genåbning, særligt for folkeskolens mindste klasser.

Ifølge Martin Vinæs Larsen, lektor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, har den britiske mutation en lavere smitterisiko end først antaget, fordi man har set på, hvordan smitten udvikler sig i et længere tidsrum, end man normalt har gjort.

»I de engelske studier har man lagt til grund, at smitten er 6,5 dage om at vandre fra en person til den næste. Men det er et længere tidsrum end de 4,7 dage, man normalt regner med, og som også er det tal, Statens Serum Institut anvender,« siger han.

Professor Jakob Kjellberg fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd påpeger, at både smittetal og kontakttal er faldet, og at det viser, at den engelske variant ikke smitter så meget som først antaget.

Og dét giver næring til håbet om, hvorvidt de mindste skolebørn kan vende tilbage efter 7. februar, hvor de nuværende restriktioner udløber. Flere forældre, som avisen har talt med, fortæller, at de godt kan mærke, at nedlukningen påvirker deres børn.

Hækkerup langer ud efter Folketingets øvrige partier

Og så lige en historie mere fra Jyllands-Posten, hvor kan man læse, at justitsminister Nick Hækkerup (S) langer ud efter Folketingets øvrige partier. Han mener, at de tager for let på coronasituationen, fordi partierne ikke vil være med til nye skrappe hastelovgivninger mod coronavirus.

Til et møde med sundhedsordførerne har Nick Hækkerup og Magnus Heunicke blandt andet haft et forslag om ti dages tvungen isolation, når man rejser ind i Danmark fra udlandet.

»Jeg er overrasket over, at de tager så let på smitteudviklingen og på den situation, vi står i. At man er så relativt løs i koderne, når det kommer til, hvem der kan rejse ind i Danmark og risikerer at bringe smitte med sig, når vi har lagt så mange begrænsninger på danskernes hverdag,« siger Nick Hækkerup til Jyllands-Posten.

Det sker i dag

Canadas premierminister, Justin Trudeau, bliver den første udenlandske regeringsleder, der får et opkald fra Joe Biden som præsident. Det sker fredag. Tidspunktet er ukendt. Trudeau og Biden ventes blandt andet at tale om Bidens beslutning om at droppe en tilladelse til at opføre olierørledningen Keystone XL.