Grønland ramt af en tsunami - foreløbigt er fire meldt savnede

Fire meldt savnede i Grønland efter at en flodbølger og kraftige oversvømmelser, der er formentlig udløst af et kæmpemæssigt skred på et fjeld, ramte en bygd med omkring 100 indbyggere. Grønlandske myndigheder, bl.a. politiet, er i højeste beredskabniveau.

Arkivfoto. Fire meldt savnede i Grønland efter at en flodbølger og kraftige oversvømmelser, der er formentlig udløst af et kæmpemæssigt skred på et fjeld, ramte en bygd med omkring 100 indbyggere. Fold sammen
Læs mere
Foto: STAFF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Grønland er blevet ramt af kraftige oversvømmelser som følge af en tsunami. Naturkatastrofen ramte to bygder og en by i Nordvestgrønland. Tsunamien er formentlig udløst af et kæmpemæssigt skred på et fjeld på landjorden eller under havbunden. Dette har efterfølgende rystet så meget i bygden Nuugaatsiaq, at det svarer til et jordskælv med styrke 4 på Richter-skalaen.

Foreløbigt er fire indbyggere i den bygd, der blev hårdest ramt, meldt savnede, oplyser senioranklager Tobias Berg hos politimesteren i Grønland. Politiet fik den første melding om naturkatastrofen søndag lidt over klokken 02 dansk tid.

To er kommet alvorligt til skade, og fløjet til centralsygehuset i Nuuk.

»Vi sendte fire redningshelikoptere med repræsentanter for politiet og Arktisk Kommandotil stedet. 78 af de 101, der har registreret bopæl i Nuugaatsaiq, er indtil videre blevet evakueret med helikopter til byen Uummannaq, 90 kilometer derfra. Endnu kan vi ikke gøre rede for de resterende 23, som dog kan være på havet, på ferie eller andet. 11 bygninger i bygden skulle være skyllet i havet. Det her er meget alvorligt, og politiet, Arktisk Kommando, brandvæsenet, sundhedsvæsenet og de sociale myndigheder er i højeste beredskab for at løse opgaverne,« sagde Tobias Berg søndag eftermiddag til Berlingske.

Tsunamien ramte også Uummannaq og bygden Illorsuit. De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), der har jordskælvsmålere i Grønland, så søndag klokken 01.39 det første signal fra sin jordskælvsstation i bygden Nuugaatsiaq – et signal, der efterfølgende kan ses på alle GEUS’ grønlandske målestationer. Senere følger et langvarigt signal.

»Det passer med, at der har været en flodbølge, en tsunami, især i denne bygd. Vi hælder til, at der er sket et stort fjeldskred, der er faldet i havet og har udløst en tsunami. Rystelserne, vi har registreret i Nuugaatsiaq, er der syv til otte minutter imellem, og de minder om et jordskælv. Det betyder, at der kan være sket et fjeldskred 15 til 30 kilometer fra Nuugaaatsiaq. Vi kan dog endnu ikke udelukke, at det er et jordskælv, der har fundet sted,« siger Peter Voss, seismolog på GEUS.

Dele af Diskoøen, Nuussuaq-halvøen og områderne omkring disse er sedimentære bjergarter, som indeholder kul, og som der af og til går ild i. Dette kan underminere et bjerg, som bliver ustabilt, så fjeldskredet ryger i havet. Det skete blandt andet i novvember 2000, da hele Diskoøen og kysterne omkring blev oversvømmet af en voldsom tsunami efter et stort fjeldskred. Der skete dengang omfattende skader på en forladt kulmineby på nordkysten af øen Disko.

»Den slags sker ikke hver anden dag i Grønland. Der går heldigvis år imellem,« siger Peter Voss fra GEUS.

De fleste tsunamier i Grønland er udløst af isbjerge, der kælver eller ruller rundt. Disse kan være farlige for mennesker, når de rammer beboede byer.