Gravide opfordres til at sove på siden for at undgå dødfødsel

Det er farligere for barnets helbred, hvis den gravide lægger sig til at sove på ryggen end på siden. Det fremgår af den hidtil største internationale undersøgelse på området.

Gravide kvinder skal sove på siden i stedet for på ryggen for at mindske risikoen for dødfødsel. Det fremgår af den hidtil største internationale undersøgelse af over 1.000 kvinder fra Storbritannien. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Hedegaard

Ifølge resultaterne fra en ny undersøgelse af mere end 1.000 gravide kvinder kan risikoen ved dødfødsler mindskes betydeligt, hvis den gravide sørger for at sove på siden.

Sover kvinden på ryggen i graviditetens tredje trimester, fordobles risikoen for dødfødsel. Det viser undersøgelsen, der er udgivet i en britisk journal for fødselsvidenskab ved navn BJOG, skriver BBC News.

Undersøgelsen, som er døbt The MiNESS Study, har gjort sine erfaringer i Storbritannien, og det er den hidtil største af sin slags. Resultaterne bakker op om, hvad mindre studier tidligere har vist og giver endnu større sikkerhed i formodningen om, at sovepositionen har noget at sige mht. barnets helbred.

Forskerne har studeret 291 graviditeter, som resulterede i dødfødsler, og 735, der endte med en vellykket fødsel.

I Storbritannien ender én ud af 225 graviditeter med en dødfødsel, og folkene bag The MiNESS Study estimerer, at omtrent 130 børns liv årligt kan sikres ved at den gravide sover på siden.

Præcis hvorfor, der er større risici forbundet ved at sove på ryggen frem for på siden, er forskerne stadig i tvivl om, men talmaterialet antyder, at barnets vægt kan afskære blodtilstrømningen fra vigtige blodkar og dermed ilttilførslen til barnet.

Andre teorier lyder på, at kvindens eget åndedræt kan besværes af at sove på ryggen, og at kvinder, som lider af overvægt, har en større risiko for dødfødsler.

Sammen med undersøgelsen er der lavet en »Sov på siden-kampagne«, som skal højne bevidstheden om de potentielle farer ved at sove på ryggen under de sidste 28 uger af graviditeten.

Kampagnen foreslår desuden bl.a., at gravide kvinder lægger sig til at sove i ordentlig tid om aftenen, at de lægger sig til at sove igen efter at have vågnet om natten, og at de flere gange om dagen tager en lur. Det skriver Sky News.

Det fastslås også, at man ikke skal blive nervøs, hvis man vågner på ryggen, hvis man sørger for at lægge sig om på siden bagefter igen.