Frustreret far kræver 200.000 kroner fra DR: »De kan ikke bare stjæle fra mindreårige«

Foto: Erik Refner

En norsk far kræver, at DR betaler hans 15-årige søn 200.000 kroner, efter den danske tv-station har brugt drengens dronevideo i et indslag i TV Avisen uden at spørge først.

Det skriver fagbladet Journalisten.

15-årige Mathias Kvakkestad fra Norge havde været på ferie i Aarhus for at besøge noget familie, og her filmede han den jyske by fra luften med sin drone. I januar sidste år lagde han videoen på Youtube, hvor han jævnligt deler smukke videoer filmet fra luften - og så skete der egentlig ikke meget mere end, at han fik nogle hundrede sidevisninger og et par kommentarer.

En af dem, der så hans dronevideo fra Aarhus, var åbenbart en DR-medarbejder, for mellem jul og nytår blev Mathias Kvakkestad kontaktet af sin danske familie, som netop havde set hans optagelser i TV Avisen. Det undrede Mathias Kvakkestad. For DR havde aldrig kontaktet ham og spurgt, om de måtte smække hans klip på tv.

De gjorde både Mathias Kvakkestad og hans far Thor Kvakkestad vrede. Hvis de havde spurgt, havde de sikkert fået et 'ja', vurderer faderen.

Men nu vil de i stedet søge en erstatning på svimlende 200.000 kroner.

»De kan ikke bare stjæle materiale fra mindreårige. Det er et stort beløb, fordi det er en stor organisation. Hvis det bare var et par tusind kroner, ville de kunne gøre det igen. Beløbet er sat så højt for at sætte et eksempel,« siger Thor Kvakkestad til Journalisten.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: ABSURDOV.

Fagbladet har kontaktet redaktionschef på TV Avisen, Marie Buss, som ikke ønsker at forholde sig til det store beløb, da det ligger hos stationens jura-afdeling. Men hun oplyser, at de har taget fat i den 15-årige fotograf for at sørge for, at han får 'en kompensation af en art'.

Hun kalder desuden for en 'klar fejl', at de ikke tog fat i ham, inden de brugte videoen i tv-indslaget.

»Vi har nu indskærpet over for den pågældende journalist og redaktør samt resten af holdet, at der selvfølgelig skal spørges om lov. Det er en menneskelig fejl, men det må aldrig ske, at vi bryder de regler,« siger hun.