Frederiksberg mangler også flygtningeboliger, »men vi beklager os ikke«

Ligesom Gentofte mangler Frederiksberg ledige boliger. Men kommunen har besluttet ikke at beklage sig.

Frederiksberg Kommune mangler boliger til de 256 flygtninge, som kommunen skal tage imod i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kraftige stigning i antallet af flygtninge, der har fået opholdstilladelse og dermed ret til en bolig anvist af kommunen, skaber ikke kun problemer i Gentofte Kommune, der blandt andet ønsker at placere flygtninge på Charlottenlund Slot og slottets tilhørende bygninger.

Også Frederiksberg Kommune er fuldt udbygget og har hverken et større antal ledige boliger eller større arealer til nybyggeri. Frederiksbergs kvote er i år på 256 flygtninge, hvoraf en del er uledsagede børn, oplyser afdelingschef i Center for Integration, Tina Nielsen.

Kommunen ønsker så vidt muligt fra begyndelsen at placere nyankomne flygtninge i permanente boliger, men ligesom i Gentofte er opgaven meget vanskelig at løse. Frederiksberg Kommune ønsker samtidig at undgå, at danske borgere med presserende boligbehov havner bagerst i boligkøen, så kommunen undersøger mulighederne for at indrette flygtningeboliger i plejehjem og kommunale bygninger med plads tilovers.

»Vi afsøger hele spekteret, også private udlejningsejendomme, og vi er taknemmelige for alt, vi kan få,« siger Tina Nielsen.

Frederiksberg har nedsat en særlig task force på tværs af administrationen til at håndtere »den næsten umulige opgave«:

»Men vi beklager os ikke i medierne, selv om det er en benhård opgave. Vi skal løse den på en ordentlig måde,« siger Tina Nielsen.

Au pair-beregning udløser flere flygtninge

I december hævede Udlændingestyrelsen sit skøn over antallet af flygtninge, der forventes at blive visiteret til boligplacering i kommunerne. Antallet skønnes nu at blive 17.000, hvilket er 5.000 flere end tidligere skønnet. Ved samme lejlighed ændrede integrationsminister Inger Støjberg (V) beregningsmodellen, som bruges til at fordele asylmodtagerne mellem kommunerne.

Au pairer, forskere, landbrugspraktikanter samt arbejdstagere og studerende fra udlandet regnes ikke længere som personer, der kræver integration. Netop Gentofte Kommune huser mange au pairer og forskere fra udlandet, så ændringen var medvirkende årsag til, at Gentoftes kvote af flygtninge, der skal have en bolig, pludselig steg fra 117 til 294. Frederiksbergs kvote steg fra 195 til 256.

Kommunalbestyrelserne i Frederiksberg og Gentofte kommuner ønsker at undgå ghettodannelser. I Gentofte har borgmester Hans Toft (K) ud over det statsejede Charlottenlund Slot kig på en række andre lokaliteter. Den tidligere internationale skole i Hellerup er i spil, og desuden drøfter kommunen med Region Hovedstaden at leje boliger ved Gentofte Hospital.