Forsvindende få søger hurtig behandling i udlandet

Danskerne ved ikke, at de kan blive behandlet hurtigt i eksempelvis Malmø eller Flensborg, selv om det har været muligt siden årsskiftet.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskere skal vente op til to måneder på at blive opereret i knæet, få fjernet åreknuder eller blive steriliseret på danske sygehuse. Men de kunne kvit og frit tage til Malmø eller Flensborg og få det klaret med det samme. Den mulighed er der dog forsvindende få, der benytter sig af, skriver Politiken.

I alt 84 patienter har rettet henvendelse til regionerne om behandlinger i udlandet siden 1. januar, hvor EUs patientmobilitetsdirektiv trådte i kraft, viser tal, som avisen har indhentet fra fire af de fem regioner.

»Det er forbavsende få. Det skyldes primært, at myndighederne er meget tilbageholdende med at informere. Danskerne ved ikke, at de har muligheden,« siger sundhedsjurist Kent Kristensen fra Syddansk Universitet.

Muligheden for behandling i udlandet er nævnt langt inde i teksten i en pjece om frit sygehusvalg, men det er ikke nok til at sprede budskabet, mener EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S).

»Når antallet er så lille, tyder det på, at patienterne ikke er klar over muligheden. Det er rigtig ærgerligt. Hvis de vidste det, ville flere byde ind,« siger hun.

Gigtforeningen og Kræftens Bekæmpelse bekræfter begge, at interessen er meget lille hos deres medlemmer.

Hos Gigtforeningen har man ikke modtaget en eneste henvendelse om behandling i udlandet fra de 700.000 danskere med ondt i led, ryg, og muskler.

»Vi ved, at det er svært at få patienter til at bevæge sig mellem landsdelene, og derfor er det ikke overraskende, at at de heller ikke rejser til udlandet,« siger direktør Lene Witte.

Danske Patienter mener, at forklaringen er mere dyster end danskernes manglende rejsevilje.

»Alle regioner og ministerier gør alt, hvad de kan, for at modarbejde, at patientrettigheden bliver brugt. Regionerne har ingen interesse i, at det bliver alment kendt, for de skal betale for behandling i udlandet,« siger formand Lars Engberg.

Det afvises dog af regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

»Det er noget vrøvl, at vi er bange for at udgifterne løber løbsk. Mange andre barrierer, som også handler om tryghed hos patienterne, gør, at det her direktiv har en meget lille målgruppe,« siger hun til Politiken.