Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Hvis du vejer for meget, er der en stor risiko for, at du er en ekstra udgift for samfundet.
En ny undersøgelse fra KORA, betalt af Novo Nordisk, viser, at det i kroner og ører kan betale sig for samfundet, hvis man hjælper svært overvægtige med at tabe sig.
”Vores analyse viser, at når man runder et BMI på 30, så stiger samfundsomkostninger med tre procent for hvert BMI-point, ”siger Jakob Kjellberg, der er professor i sundhedsøkonomi.
I dag er der næsten ligeså mange overvægtige som normalvægtige danskere, og antallet af overvægtige danskere fortsætter med at stige. Det koster.
En gennemsnitlig dansker uden diabetes koster cirka 23.000 kroner om året i sundheds- og plejeomkostninger, hvor en person med BMI på 30 til 40 til sammenligning koster cirka 33.000 kroner om året i sundheds-og plejeomkostninger. Sundhedsudgifterne stiger i takt med den overvægtiges vægt.
Gevinst for både den enkelte og samfundet
Jakob Kjellberg mener, at tallene viser, at samfundet har et stort økonomisk incitament til at hjælpe svært overvægtige personer.
»Resultatet fortæller os, at hvert BMI-point tæller i behandlingen af svært overvægtige, og at der et betydeligt økonomisk potentiale ved at hjælpe personer med et BMI over 30 med at tabe sig og holde en stabil vægt, fordi det er til gavn for både den enkelte og samfundet.«
Behandlingen af svært overvægtige bliver i dag typisk varetaget af den praktiserende læge.
Overlæge og professor, Jens Melgaard Bruun peger på, at det i dag ikke er muligt at henvise den overvægtige til et specialiseret behandlingstilbud medmindre der er tale om fedmekirugi, og det kræver et BMI på mindst 40.
»Der er jo allerede et problem, når folk rammer et BMI på 30, og det lader til, at der er mange praktiserende læger, der synes, det er svært at finde ud af, hvordan de skal gribe den medicinske behandling an. Derfor mener jeg, at man bør skabe et behandlingstilbud, hvor de overvægtige bliver mødt af læger med en særlig interesse for deres problem, « siger Jens Melgaard Bruun.
Han mener, at der i vores samfund hersker en for simpel opfattelse af, hvad der skal til for at sikre et vægttab.
»Der er nogen, der ikke får så godt et tilbud, og det tror jeg hænger sammen med at overvægt er en rigtig svær problemstilling. Mange har den opfattelse, at det er folks egen skyld, og at de bare skal tage sig sammen, men der er ingen der vælger at veje 140 kg., « siger Jens Melgaard Bruun og fortsætter:
»Mange af dem, vi møder, kæmper alt det, de overhovedet kan for at komme af med deres overvægt, men mange af dem mangler redskaberne til det, fordi et vægttab ikke er så enkelt, at man bare skal spise noget mindre og løbe noget mere. Det virker kun til et vist punkt,« siger Jens Melgaard Bruun
Resultaterne fra undersøgelsen er på dagsordnen, når der afholdes konference om behandling af svært overvægt i Danmark på Christiansborg d. 8. februar.