Flere kommuner er tæt på kritisk grænse for nedlukning. Få overblikket her

Københavns Kommune har den fjerdehøjeste testkorrigerede incidens blandt landets 98 kommuner, og incidensen betegnes nu som »høj«. Her er de otte kommuner, der topper listen.

Marmorkirken og Amalienborg i København set fra toppen af Operaen, fredag den 12. juni 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

I en række kommuner nærmer smittetallene sig farezonen for nedlukning.

Hørsholm Kommune blev lukket ned 7. maj, fordi den testkorrigerede incidens havde oversteget nedlukningsgrænsen på 250 smittetilfælde pr. 100.000 indbyggere.

Hørsholm er lige nu den eneste nedlukkede kommune i landet.

Men en række andre kommuner ligger ikke voldsomt langt fra grænsen for, hvornår eksempelvis skoler skal lukke ned.

Tre kommuner har ifølge Statens Serum Instituts tal »høj« incidens – uden at være nedlukket.

Det gælder først og fremmest Brøndby og Holstebro, hvor den testkorrigerede incidens ligger på henholdsvis 168 og 166 ugentligt konstaterede smittetilfælde pr. 100.000 indbyggere. Incidensen betegnes som høj, når tallene ligger mellem 150 og 250.

I Brøndby er den seneste udvikling dog positiv, og kommunen er dermed markant længere væk fra en ny nedlukning end for en lille uges tid siden.

Men nu er Københavns Kommune også rykket op i den mere kritiske kategori, hvor incidensen betegnes som høj.

Kommunen har med en incidens på 153 den fjerdehøjeste testkorrigerede incidens blandt alle landets kommuner. Der er dermed stadig et stykke op til nedlukningsgrænsen, men tendensen i kommunen har været stigende set over den seneste uges tid.

Spørgsmålet er derfor ikke mindst, om landets hovedstad kan holde sig under nedlukningsgrænsen. Mandag er Tingbjerg Sogn i København blevet lukket på grund af for høje smittetal.

Frederiksberg ligger på femtepladsen med en incidens på 149. Det betegnes hos SSI stadig som »lav« incidens, hvis tallet er under 150.

På listen over kommuner med højest testkorrigeret incidens følger Helsingør og Gentofte, hvor incidensen senest er målt til henholdsvis 138 og 136.

Tidligere betød reglerne om nedlukning, at skoler automatisk skulle lukke ned, hvis smittetilfælde i et sogn eller kommune oversteg grænserne. Den 30. april trådte nye regler i kraft, hvor nedlukningsgrænsen blev hævet fra 200 til 250 smittetilfælde pr. 100.000 indbyggere (testkorrigeret incidens).

Regelændringen betød, at Styrelsen for Patientsikkerhed i samarbejde med en kommune efter en konkret vurdering kan beslutte at undtage enkelte institutioner fra en nedlukning, efter at nedlukningen er sket.

Opdatering: Artiklen er opdateret 10. maj 2020 klokken 15:20 med de nyeste tal