Frygt for ny nedlukning i København: »Det vil have uoverskuelige konsekvenser«

Ifølge Ekstra Bladet frygter Københavns sundhedsborgmester, at kommunen bevæger sig farligt tæt på en ny nedlukning. Smitten stiger, og der er brug for at tage hånd om problemet, som frygtes at kunne få »uoverskuelige konsekvenser«.

Sundhedsborgmester i København Sisse Marie Welling (SF) fortæller i Ekstra Bladet, at hun frygter, at kommunen vil blive lukket ned igen på grund af den stigende coronasmitte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Sundhedsborgmester i Københavns Kommune, Sisse Marie Welling (SF), mener, at en ny nedlukning i landets hovedstad er realistisk. Det skriver Ekstra Bladet.

Ifølge avisen er Sisse Marie Welling gået i »planlægnings-mode« efter fremskrivningerne af smittetallene, der viser, at Københavns Kommune bevæger sig mod smertegrænsen for en nedlukning.

Københavns Kommune er røget flere trin op ad Statens Serum Instituts (SSI) liste over testjusteret incidens i kommunerne og tegner sig i de seneste tal for en incidens på 147 smittede pr. 100.000 indbyggere. Den 3. maj havde kommunen en incidens på 130.

Dermed er København kommunen med den femtehøjeste incidens i landet, og bekymringsgrænsen, der afgør, hvornår en kommunen skal igangsætte automatisk nedlukning af blandt andet skoler og dagtilbud, er 250.

»Vi er i løbende kontakt med københavnerne ad forskellige kanaler. I forhold til hele byen, så afventer vi smitteudviklingen de næste dage. Der er ingen tvivl om, at det vil have uoverskuelige konsekvenser for hele hovedstadsområdet, hvis København lukker. Ikke mindst for de mange børn, som lige er kommet tilbage i skole, og for erhvervslivet, der har kæmpet længe,« skriver Sisse Marie Welling i en mail til Berlingske.

Hørsholm er i øjeblikket den eneste kommune i landet, der er underlagt nedlukning, da kommunen siden 7. maj har haft en højere incidens end 250.

Borgmesteren oplyser, at Københavns Kommune modtager opdaterede tal hver dag, som danner baggrunden for de indsatser, der søsættes. Smitten stiger, og derfor er der behov for at skrue op for kommunikationen, fortæller hun.

I mailen skriver hun:

»Vi er ikke der endnu, hvor vi er ved at lukke København ned. Men vi er der, hvor vi følger meget tæt med i udviklingen. Vi håber på, at kurven knækker inden længe, for lige nu går det den forkerte vej.«

Peter Dits Christensen, løsgænger og tidligere borgerrepræsentationsmedlem for Venstre, erklærer sig i Ekstra Bladet ligeledes bekymret. Situationen har været diskuteret i Sundhedsudvalget og kommunens kriseberedskab, fortæller han, og han mener ligesom borgmesteren, at kommunen nærmer sig grænsen for en ny nedlukning.

Den 6. maj i sidste uge var dagen, hvor en ny, større lempelse af restriktioner trådte i kraft. Det involverede blandt andet fitnesscentre, biografer og en skrinlægning af den såkaldte 30-minutters-regel for bordbestilling på restauranter og lignende.

Med nye genåbninger har devisen under hele epidemien lydt, at det vil medføre højere smittetal. På trods af, at det er forventeligt, har der endnu ikke været forlydender om, hvorvidt man vil hæve loftet for, hvornår en automatisk nedlukning af kommuner skal træde i kraft.