Flere familier har to biler i garagen

Næsten en halv million danske familier har i dag to eller flere biler i garagen. Forbrugerøkonom peger på, der er plads i budgettet og et behov for to biler for at få pendler-hverdagen til at hænge sammen.

Foto: SEBASTIEN BOZON.
Læs mere
Fold sammen

Det kører derudad for mange danskere i hverdagen, der har travlt med at pendle til jobbet, handle ind og hente børnene fra skole og fritidsinteresser. Men samtidig kører det også så godt for danskernes privatøkonomi, at der er råd til at have to biler i husholdningen.

Det viser en ny opgørelse, som Nykredit står bag.

Antallet af danske familier, der har to biler eller flere i garagen er fra 2007 til i dag steget fra 340.000 til 450.000 familier. Det er en stigning på 32,5 procent eller samlet 110.000 familier.

»Der er et behov for flere biler i de danske familier. Det skyldes, at flere danskere har fået længere til arbejde, hvilket gør, at mange nu har behov for en ekstra bil for at få hverdagen til at hænge sammen,« siger forbrugerøkonom i Nykredit Johan Juul-Jensen.

Han peger på, at stigningen i antallet af familier med to biler eller flere er steget særligt i kommuner med mange pendlere. Derfor er det oplagt, at stigningen skyldes et øget behov.

»Danskernes vilje til at bevæge sig længere for de rette jobmuligheder giver øget mobilitet og fleksibilitet i dansk økonomi. Samtidig er det øgede bilsalg udtryk for, at danskerne har god privatøkonomi og har mod på at bruge penge. Det er alt sammen godt for dansk økonomi,« siger Johan Juul-Jensen.

Stigningen i antal biler per husstand kommer i kølvandet på et generelt stigende bilsalg, som i 2014 var det højeste nogensinde med i alt 188.400 nye indregistreringer.

I dag har 60 procent af alle danske familier egen bil, mens godt 15 procent har to biler eller mere, og Nykredits forbrugerøkonom er sikker på, at tendensen fortsætter i de kommende år.

»Vi har inden for det seneste år set et rekordsalg af biler herhjemme. Selv om tendensen måske aftager en smule, så vil der stadig blive solgt mange biler i Danmark, også til familier, der har en i forvejen. Årsagen er, at mange små mikrobiler er billige at købe og eje, så tendensen vil ganske givet fortsætte,« siger Johan Juul-Jensen.