Fastemåned kan udløse trafikulykker

Lange dage uden mad og drikke gør i denne tid fastende muslimer til et farligt indslag i trafikken.

Under fastemåneden, ramadanen, der begyndte i torsdags, må muslimerne hverken få vådt eller tørt før mørkets frembrud, og det ødelægger evnen til at køre bil, mener Danske Kørelæreres Landsforbund. Det skriver metroXpress.

- Vi kan se det næsten hver gang, vi har muslimer til undervisning under ramadanen. Ud på dagen får de svært ved at koncentrere sig, og så laver de alvorlige fejl, så vi er nødt til at gribe ind. De bliver lige så sløve, som hvis de havde drukket alkohol, og så er det for farligt at sidde bag rattet i en bil, siger Vibeke Vesterhouen, der er kørelærer i Århus og bestyrelsesmedlem i Danske Kørelæreres Landsforbund.

Hun bakkes op af ernæringseksperten Frede Bräuner.

- Når man faster, mangler hele kroppen brændstof, og det går ud over en masse funktioner. Hjernen fungerer dårligere, så koncentra­tionsevnen svækkes, og reaktionstiden bliver væsentlig højere. Man burde slet ikke have lov til at køre bil i den tilstand, siger han.

Herhjemme findes der ingen tal for ramadanens konsekvenser for trafiksikkerheden, men i muslimske lande, hvor fastemåneden dyrkes langt mere udbredt, er dens betydning ikke til at overse.

I Tyrkiet betød fastemåneden sidste år en firedobling i antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken, og den tendens ses hvert år i hele Mellem­østen.

I Danmark opfordrer kørelærerne nu til mere politikontrol, men det er nærmest umuligt, mener lederen af Rigspolitiets Færdselsafdeling.

- Når vi stopper folk, har de en tendens til pludselig at blive meget friske, så det er meget svært at bevise, om de er for trætte til at køre, siger politiinspektør Helge Holbæk.

Kilde: MetroXPress