Fagforening: S mangler lederskab

Helle Thorning-Schmidts ledelse af Socialdemokraterne er mangelfuld og præget af panik, mener FOA-formand Dennis Kristensen. Han kalder det »fuldstændig hul i hovedet« og »dybt ukvalificeret,« at Henrik Sass Larsen fra S-toppen beskylder fagbevægelsen for at svigte sine medlemmers lønkamp.

Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt beskyldes af fagbevægelsen for at være nærmest usynlig i den akutelle velfærdsdebat.<br>Arkivfoto: Bjarke Ørsted Fold sammen
Læs mere

En af af topfigurerne i den danske LO-fagbevægelse, formanden for de offentligt ansatte Dennis Kristensen, retter nu et sønderlemmende angreb på S-formand Helle Thorning-Schmidts lederevner.

»Det virker som om, at der ikke er en samlet politisk ledelse. Det virker ikke som om, at der er politisk lederskab hos Socialdemokraterne i øjeblikket,« siger Dennis Kristensen, der repræsenterer 200.000 offentlige ansatte, blandt andet dagplejere og social- og sundhedshjælpere.

Han mener, at S med Thorning i spidsen er helt fraværende i velfærdsdebatten og at den manglende synlighed er på vej til at give Fogh fire år mere ved magten, hvis der ikke snart sker noget.

Angrebet kommer i kølvandet på, at politisk ordfører Henrik Sass Larsen (S) i Berlingske Tidende i går beskyldte fagbevægelsen for at svigte sine medlemmers lønkamp. Det sker, efter at den 8,3 mia. kr. dyre trepartsaftale mellem fagbevægelsen, de offentlige arbejdsgivere og regeringen kom i hus, uden at fagbevægelsen fik sikret højere løn til medlemmerne. Men beskyldningen er det glade vanvid, mener FOA-formanden.

Aftaler overholdt
»At den socialdemokratiske ledelse vælger at skælde fagbevægelsen ud for, at vi har overholdt de henstillinger, som de selv er kommet med, er sgu ærlig talt dybt ukvalificeret,« siger Dennis Kristensen og uddyber:

»Jeg har siddet i LOs daglige ledelse og hørt Helle Thorning appellere til LO om, at vi i forbindelse med trepartsforhandlingerne respekterede den arbejdsfordeling, der ligger i, at der er noget, som hedder overenskomstforhandlinger, og der er noget andet, der hører til i den politiske kamp på Christiansborg. Vi har i trepartsaftalen sørget for ikke at spænde ben for nogen i velfærdsdiskussionen.« Derfor bliver jeg helt rundforvirret, når så man bagefter sender Henrik Sass Larsen i byen med budskabet om, at han godt kan forstå, at vores medlemmer undrer sig over, at vi ikke har sikret mere i løn. Det hænger simpelthen ikke sammen.«

Hvad siger det om den socialdemokratiske ledelses formåen?

»Jeg forstår simpelthen ikke, hvad der foregår i partiledelsen. Det er fuldstændig hul i hovedet at sende Henrik Sass i byen på den måde. Jeg vil gerne frabede mig, at Socialdemokraterne gør deres problemer til fagbevægelsens problemer. Som jeg kan se det, er der gået panik i den socialdemokratiske ledelse,« siger Dennis Kristensen.

Han tilslutter sig samtidig kritikken fra SFs formand Villy Søvndal, der i Politiken i går kritiserede Thorning-Schmidt for at føre en alt for defensiv velfærdsstrategi.

»Jeg har det på samme måde som Søvndal: Jeg undrer mig også over, at Socialdemokraterne lader hele forårets debat om kvalitetsreform og diskussionen om plejesektorens løn- og arbejdsvilkår glide forbi uden at tage aktivt del i den. De har været helt usynlige i de seneste måneder.«

Hvad skal Helle Thorning gøre?

»Det vil være oplagt at komme på banen i den velfærdspolitiske diskussion. Jeg kan næsten ikke forestille mig noget mere oplagt emne. Alle ved, at det bliver et tema i den kommende valgkamp. Og alle ved, at der til august kommer et udspil fra regeringen til en kvalitetsreform, og at der kommer en 2015-plan for dansk økonomi, som i høj grad vil lægge sporene for fremtidens offentlige sektor. Men alligevel står vi i en situation, hvor det ser ud som om, Socialdemokraterne har valgt at sidde på hænderne.«

Taber S næste folketingsvalg, hvis partiet ikke kommer på banen? »Det er sjældent, at man har set nogen vinde et valg på at krybe i flyverskjul. Det må de selv bestemme, men jeg er møgtræt af at være syndebuk for partiledelsen i forhold til trepartsaftalen.«

Hvor meget haster det med, at S kommer på banen?

»Hvis man skal være med til at sætte en dagsorden, så skal man nok ikke gøre det dagen før et folketingsvalg. Så skal man nok være i lidt bedre tid.« Hverken Helle Thorning-Schmidt eller Henrik Sass Larsen ønsker at kommentere angrebet fra FOA. Den opgave er overladt til parties gruppeformand Carsten Hansen, der fuldstændig afviser kritikken. Det er nemlig S, der har sat velfærdsdagsordenen, mener han.

»Vi har spillet ud med velfærdsretigheder, vi har spillet ud påældreområdet, børneområdet, uddannelsesområdet, og vil vil komme med flere udspil. Og jeg kan garantere, at Socialdemokratiet i august nok skal spille ud på velfærdsområdet og give nogle langsigtede bud på de økonomiske rammer for fremtiden. Fagbevægelsen behøver ikke at være bekymret,« siger Carsten Hansen.