Er islamisten fra Brønshøj farlig eller blot forvirret?

Islamisten Said Mansour kom til Danmark fra Marokko først i 1980erne, og siden begyndte han fra sit nye hjemland at sprede ekstreme budskaber til resten af verden.

Dansk-marrokaneren Said Mansour. (Foto: Rune Feldt/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Feldt

Den 56-årige islamist Said Mansour – aka »boghandleren fra Brønshøj« er bange for at blive sendt tilbage til Marokko, efter at Højesteret i går en gang for alle tog hans danske pas fra ham og udviste ham fra Danmark for bestandigt.

Said Mansour, der senere har ændret sit fornavn til Sam, har formentlig også grund til at være bange. I Marokko vil en ekstremist som ham meget vel blive mødt med tortur eller det, der er værre. Derfor kan han ende med at blive i Danmark på tålt ophold, selv om han stadig har sit marokkanske statsborgerskab.

Til gengæld har han aldrig været bange for give sine islamistiske og ekstremistiske holdninger til kende. Han er hele to gange blevet dømt for at opildne til terror og propagandere for bl.a. al-Qaeda. I 2007 blev han tilkendt tre og et halvt år i skyggen for terrorpropaganda. Og sidste år blev han i landsretten idømt fire års fængsel for sine islamistiske udgydelser i den selvsamme sag, der nu har kostet ham statsborgerskabet.

Said Mansour – som han hed dengang – kom til Danmark fra Casablanca i 1983, da han blev familiesammenført med sin søster. Året efter blev han viet til en dansk konvertit. Den nu afdøde, kontroversielle imam Abu Laban forestod ceremonien. Parret blev siden skilt, men de nåede at få fire børn sammen.

Boghandler

Midt i 1980erne åbnede han Al Nur Boghandel på Vesterbro i København, havde småjob som bl.a. køkkenmedhjælper, og i 1988 fik han dansk statsborgerskab. Fra en nedlagte købmandsbutik i Istedgade distribuerede han video- og kasettebånd med islamistisk dundertale. Og i løbet af 1990erne begyndte han i stigende grad at pleje tæt omgang med islamister.

Således gæstede Omar Abdel-Rahman – kendt som Den Blinde Sheik – Said Mansour i Brønshøj. Omar Abdel-Rahman er senere blevet dømt 240 års fængsel i USA for medvirken til World Trade Center-angrebet i 1993.

Mansour kan også prale af overtrædelser af våbenloven, dokumentfalskneri og den slags. I 2003 beskrev han i Jyllands-Posten 9/11 som »en godartet form for terror« og tilføjede, at han ikke skammede sig »over at være en del af den islamiske nation sammen med Osama bin Laden«. Han lod også forstå, at Osama bin Laden var »en helt og en kriger«.

Dømt efter terrorparagraf

I 2007 gik den ikke længere. Politiet fandt efter ransagninger i hans forlag, Al Nur Islamic Foundation i Brønshøj, flere tusinde DVDer og CDer med terrorpropaganda, bl.a. taler af al-Qaeda-lederne Abu Musab al-Zarqawi og Abu Qatada. Han blev idømt tre og et halvt års fængsel for at opildne til terror. Materiale fra hans foretagende blev fundet i forbindelse med den såkaldte Glostrup-sag, hvor flere unge mænd i 2007 blev tiltalt for terrorplaner og en kendt skyldig.

I øvrigt blev Said Mansour som den første herhjemme dømt efter straffelovens paragraf 114, også kendt som terrorparagraffen.

Said Mansour afsonede hele sin dom. Og blev dømt påny i 2014. Denne gang fire års fængsel. Bl.a. for på sociale medier at have støttet og opfordret til terror, drab på navngivne personer, heppet på jihad og angiveligt også delt og jublet over voldsvideoer.

På Facebook skrev han bl.a., at »vi er terrorister, og vi er stolte af det«.

Dommen i 2014 faldt i byretten. Men den fandt ikke, at Said Mansour skulle udvises. Det gjorde landsretten derimod, da den sidste år skærpede dommen ved at tage statsborgerskabet fra ham oven i de fire års fængsel. Det er alene den dom, altså inddragelse af statsborgerskab og udvisning, landsretten tog endelig stilling til i går.

Efter sidste års skærpede dom lod Said Mansours daværende forsvarer, Thorkild Høyer, forstå, at »han er en forvirret mand, der skriver nogle sorte og forvirrede budskaber«, og »det er nogle grimme ting, han skriver, men jeg kan ikke se, at han skulle være så farlig«.

Politiske signaler

Gårsdagens dom er historisk. For første gang er en dansker blevet frataget sit statsborgerskab. Sagen har da også vakt opsigt. Efter dommen i byretten 2014 brokkede flere politikere sig så meget over den, at de blev politianmeldt af Said Mansours forsvarer. Dansk Folkepartis værdiordfører, Pia Kjærsgaard, sagde, at »vi er til grin, og at det danske demokrati har spillet fallit. Vi er fuldstændig til grin på en sørgelig måde, og det er oprørende«.

Igen i går var politikerne klar med kommentarer. Integrationsminister Inger Støjberg (V) lod forstå, at der venter ham »et utåleligt liv«, hvis han efter at have afsonet sin dom er nødt til blive i Danmark, fordi det ville være et brud på hans menneskerettigheder at returnere ham til Nordafrika.

»Hvis man er på tålt ophold i Danmark, skal man leve et utåleligt liv, og det kan jeg garantere for, at han kommer til,« sagde hun.

Eller, som Thorkild Høyer udtrykte det sidste år, »vi hænger på ham«.