Enhedslisten er nu lige så store som Socialdemokratiet i København

I kommunalvalgets første måling står Socialdemokratiet i København til det ringeste valg siden 1925. Til gengæld haler Enhedslisten ind på overborgmester Frank Jensen, mens Alternativet gør sin entre og buldrer ind i Borgerrepræsentationen.

BMINTERN - Københavns rådhus Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Laursen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alternativet ville storme ind, Enhedslisten storme frem og Socialdemokratiet miste terræn, hvis københavnerne skulle til stemmeurnerne i morgen for at beslutte Københavns politiske sammensætning de næste fire år.

Det viser en ny repræsentativ Kantar Gallup-måling for Berlingske, som 647 københavnske vælgere på 18 år eller derover har deltaget i.

Målingen er den første af sin slags, og selv om der er tid at løbe på til kommunalvalget 21. november, giver den en pejling på københavnernes ønsker for hovedstaden.

Socialdemokratiet med overborgmester Frank Jensen i spidsen står til at tabe fem procentpoint sammenlignet med seneste kommunalvalg i 2013 og ender i målingen på 22,7 pct. af stemmerne. Holder det stik, er det partiets ringeste valg siden 1925, hvor valgresultaterne blev offentligt tilgængelige.

Til gengæld står Enhedslisten til 22 pct. af stemmerne. Dermed ser partiets nye spidskandidat efter nuværende teknik- og miljøborgmester Morten Kabell, Ninna Hedeager Olsen, ud til at hale ind på Frank Jensen.

Også den nye dreng i klassen, Alternativet, har ifølge målingen fat i københavnerne. Partiet står lige nu med 10,2 procent af stemmerne til at blive kommunens fjerdestørste, på trods af at det er første gang, partiet er på stemmelisten til et kommunalvalg.

Da både Enhedslisten og Alternativet ser ud til at få flotte valg i den første måling, og de Radikale og SF står til at beholde skindet på næsen, tegner der sig en mulighed for et fremtidigt flertal mellem Enhedslisten, Alternativet, SF og Radikale uden hjælp fra Social­demokratiet.

Den socialdemokratiske kant mangler

I dag kan hverken de blå eller de røde partier uden om Socialdemokratiet foretage sig noget politisk, hvis ikke også Socialdemokratiet lægger stemmer til.

Ifølge tidligere pressechef og rådgiver for forhenværende overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S) Carsten Mai må målingen komme som et chok for Socialdemokratiet.

Han mener, at den er et vink med en vognstang om, at københavnerne ikke har købt Frank Jensens dagsorden, og Carsten Mai kan ikke mindes, at S tidligere er faldet med over fem procentpoint i en måling.

Han vurderer, at københavnerne belønner Enhedslisten og Alternativet for at tale lige ud af posen, når det kommer til partiernes politiske mærkesager som miljø og luftforurening, mens Socialdemokratiet ifølge Mai mangler at markere sig og i mange henseender ligger for tæt op ad blå blok.

»S stemmer næsten altid sammen med de borgerlige, ikke mindst i store byudviklings- og infrastrukturprojekter. Som borger er det svært at se, hvad forskellen er på S, V og K, når vi eksempelvis taler Posthusgrunden, Nordhavn og Axel Towers. Den socialdemokratiske kant mangler. Hvis jeg vil miljøet, stemmer jeg rødt, hvis jeg vil bedre vilkår for erhvervslivet, stemmer jeg blåt, men hvad er det, som er signifikant ved S,« spørger Carsten Mai, som i dag laver politisk konsulent- og kommunikationsarbejde og følger københavnsk politik tæt.

Han vil nu vente spændt på, hvad Enhedslisten vil melde ud med hensyn til kommunens overborgmesterpost, som historisk har været Socialdemokratiets.

»Måske baglandet vil stå frem og formulere, at man er på vej til at få overborgmesterposten i København. Jeg tror ikke, at det er sandsynligt, men omvendt er det heller ikke urealistisk. Hvis Enhedslisten laver 23 pct., og Frank Jensen laver 20, så vil kravet komme og den D’Hondtske metode vil også give partiet førstevalget. Men det sandsynlige er, at Frank Jensen stadig kan lykkes med at blive overborgmester på valgnatten,« siger Carsten Mai.

Kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch tror heller ikke på, at overborgmesterposten tilfalder Enhedslisten.

»Jeg tror, at Socialdemokratiet vil have ufatteligt svært ved at acceptere ikke at have overborgmesterposten, men det er klart, at hvis partiet pludselig bliver lillebror, så kan Enhedslisten mase på, men det vil så forudsætte, at Alternativet, SF og de Radikale er enige,« siger Roger Buch.

Han kalder målingen »nedslående« for S og mener, at den vil vække bekymring:

»Resultatet må i høj grad tilskrives lokale faktorer, fordi Socialdemokratiet på landsplan er gået frem siden kommunalvalget 2013. Så når tendensen er den modsatte i København, er der ikke så mange andre forklaringer end de lokale præstationer«.

En cadeau til grøn politik

Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell kalder målingen en cadeau til og en sejr for det grønne København.

»Det er 50 pct. til de partier, som siger nej til en havnetunnel og nej til at bebygge Amager Fælled. Det er noget vrøvl at sige, at det er min fortjeneste, for det er det ikke. I stedet er det de partier, som stiller sig op og siger, at de vil træer, Amager Fælled, ingen havnetunnel og cykler i stedet for biler, som vinder,« siger Morten Kabell.

Han har regnet sig frem til, at tallene kan ende med at betyde, at Københavns Borgerrepræsentation får et såkaldt »grønt« flertal uden om Socialdemokratiet og de blå:

»Og det vil være første gang nogensinde. Jeg har svært ved at forestille mig, at det vil betyde, at Frank Jensen ikke bliver overborgmester, men til gengæld vil han være nødt til at føre en grøn politik,« siger Morten Kabell, som ikke stiller op ved kommunalvalget på grund af Enhedslistens rotationsprincip.

Spidskandidat i Alternativet Niko Grünfeld er ligeledes tilfreds med resultatet af den første måling, men pointerer, at meget kan nå at ske frem mod valget.

»Det fortæller mig, at københavnerne er klar til at tage det lederskab, som en by som vores skal. Vi skal gå forrest på det miljø- og klimamæssige, men også på det sociale og sikre, at vi lever bæredygtige liv. Blandt andet ved at føre en miljøpolitik, som er langtidsholdbar, så kommende københavnere også kan være en del af en by, som ikke er oversvømmet og forurenet,« siger Niko Grünfeld.

Han vil ikke lægge sig fast på, hvem Alternativet peger på som overborgmester:

»Men ligesom vi siger på nationalt plan, så peger vi på den mest grønne og ambitiøse dagsorden.«

S: Der er længe til valget

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Frank Jensen, men overborgmesteren ønsker ikke at stille op til interview. I stedet henviser pressestaben til partiets gruppeformand Lars Weiss (S), som ikke synes, at der er tale om opmuntrende tal.

»Det er da klart, at det var sjovere at gå på en sommerferie med 32,7 end 22,7 procent af stemmerne. Så selvfølgelig er det nogle tal, vi tager seriøst, for de er ikke sjove, men heldigvis er der lidt tid til kommunalvalget endnu,« siger Lars Weiss.

Gruppeformanden fortæller, at partiet vil bruge tiden frem mod valget på at tydeliggøre Socialdemokratiets positive aftryk på København og overbevise vælgerne om, at det betyder noget, at det er en socialdemokrat, som sidder for bordenden på rådhuset. Til gengæld vil han ikke forholde sig til nye mulige flertalskombinationer før på valgnatten.