En hund, en bil, et teleskop: Husker du disse ti historiske rumopsendelser?

I anledning af Elon Musks vilde Tesla-opsendelse tirsdag aften har vi udvalgt ti af de mest mindeværdige opsendelser til rummet.

Den lange robotarm Canadarm på Den Internationale Rumstation griber på dette billede fra april 2015 ud efter fragrumskibet Dragon fra Elon Musks rumvirksomhed SpaceX. Fold sammen
Læs mere
Foto: - -

Superiværksætteren Elon Musk og hans rumvirksomhed SpaceX skriver sig nu ind i rumfartshistorien med langt den mest kraftfulde private rumopsendelse, der er set - tilmed med en Tesla el-sportsvogn i fragtrummet på Falcon Heavy-raketten.

Rumfartshistorien er imidlertid fyldt med mindeværdige opsendelser af alt fra hunde over måneastronauter til højteknologiske køretøjer.

Vi udpeger ti af de største og mest historiske.

Foto: OFF.

Sputnik, 4. oktober 1957. Det er nu mere end 60 år siden, at Rusland tog det første skridt ind i rumalderen og forbløffede en hel verden ved at sende den første menneskeskabte genstand i kredsløb om Jorden, den beskedne satellit Sputnik 1.

Foto: -.

Lajka, 3. november 1957. Den lille herreløse russiske hund Lajka blev det første levende væsen i rummet, men den stakkels hund omkom af varme i sin lille kabine højt over Jorden.

Foto: -.

Gagarin, 12. april 1961. Jurij Gagarin blev russisk folkehelt og verdensberømthed, da han som det første menneske i verden fløj en enkelt gang rundt om Jorden i fartøjet Vostok 1.

Foto: NASA.

Glenn, 20. februar 1962. John Glenn blev den første amerikaner, der kom i kredsløb om Jorden. 5. maj 1961 blev Alan Shepard ganske vist den første amerikaner i rummet, men han kom ikke i kredsløb i sin Mercury-kapsel.

Foto: RIA Novosti.

Tereshkova, 16. juni 1963. Russeren Valentina Tereshkova blev den første kvinde i rummet. Før hun blev kosmonaut, var hun fabriksarbejder og faldskærmsudspringer.

Foto: HO.

Apollo 8, december 1968. Med Apollo 8-missionen kom de første mennesker i kredsløb om Månen. I den forbindelse tog astronauten James Lovell dette ikoniske billede af en »jordopgang« over Månen.

Månebilerne, 1971-72. På Apollo-missionerne til Månen sendte amerikanerne i alt tre »rovere« til overfladen af Jordens store satellit. I alt seks astronauter fik fornøjelsen af at køre ræs i månestøvet deroppe.

Foto: NASA.

Hubble-teleskopet, 25. april 1990. Menneskets skarpeste øjne i rummet, det 11 ton tunge Hubble-rumteleskop, blev aflastet fra den amerikanske rumfærge Discovery 550 km over Jorden. Siden har rumvandrende astronauter udført flere reparationer på det.

Foto: HANDOUT.

Den Internationale Rumstation, 20. november 1998. Det er snart 20 år siden, at opbygningen af menneskehedens enorme rumlaboratorium blev indledt med opsendelsen af det russiske Zarya-modul. Stationen har været permanent beboet siden november 2000, og danskeren Andreas Mogensen har været ombord. Her ses den over Det Kaspiske Hav.

Foto: NASA.

Mars Curiosity Rover, 6. august 2012. Den 899 kilo tunge robotbil Mars Curiosity Rover har efterhånden kørt over 18 km i det store Gale-krater på Mars og har undervejs afdækket talrige hemmeligheder om Den Røde Planet.