Embedsfolk lavede skatteministerens oplæg til møde i S-pengeklub: Ekspert mener, at det er på kant med loven

Skatteminister Morten Bødskov (S) fik hjælp af sine embedsmænd, da han deltog i et møde i Socialdemokratiets erhvervsklub. Kontingentet fra klubben går til Socialdemokratiets partikasse, og derfor er det problematisk, at embedsmænd har bidraget med materiale til klubbens møder, lyder kritikken.

Embedsfolk fra Morten Bødskovs ministerium har udarbejdet oplæg til en række møder i Socialdemokratiets erhvervsklub, hvor et af formålene er at tjene penge til Socialdemokratiets partikasse. Problematisk, siger ekspert. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Embedsfolk har ved en række lejligheder udarbejdet oplæg til skatteminister Morten Bødskov (S), når han har været med til at samle penge ind til den socialdemokratiske partikasse.

Embedsmændene har således skrevet oplæg til møder i Socialdemokratiets erhvervsklub »Erhvervsforum Vækst DK«, hvor gæsterne betaler 20.000 kroner om året til Socialdemokratiet om året for at få adgang til socialdemokratiske topfolk og nuværende ministre.

Det skriver DR Nyheder på baggrund af en aktindsigt fra Skatteministeriet.

Skatteministerens brug af neutrale embedsmænd møder kritik fra blandt andre Frederik Waage, professor i forfatningsret ved Syddansk Universitet. Han finder det problematisk, at Morten Bødskov bruger embedsmændenes arbejdskræft til en aktivitet, som Socialdemokratiet tjener penge på.

»Problemet her er, at man betaler mange penge til Socialdemokratiet for at deltage i et erhvervsforum, og embedsmænds arbejde skal ikke gå til en aktivitet, som Socialdemokratiet tjener penge på,« siger professoren til DR Nyheder og understreger, at det »ikke er lovligt«.

Et af møderne fandt sted hos Audi i Gladsaxe den 26. september 2019 kort efter valget. Her var 19 erhvervsledere fra blandt andet industrien, landbruget og den finansielle sektor på deltagerlisten.

Inden dette møde var en af Morten Bødskovs neutrale embedsmænd – en taleskriver fra ministeriet – blevet orienteret om, hvad oplægget skulle handle om, ligesom Skatteministeriet har udarbejdet en præsentation til oplægget med titlen »Oplæg for Socialdemokratiets Erhvervsklub«.

To ministersekretærer blev også involveret i planlægningen af oplægget, fremgår det af DR Nyheders aktindsigt. Morten Bødskov deltog i mødet i sin egenskab af skatteminister og fortalte blandt andet, hvad regeringen anser som de »centrale skattepolitiske pejlemærker«.

Selvom oplægget blev udarbejdet af neutrale embedsmænd fra Skatteministeriet, havde oplægget titlen »Oplæg for Socialdemokratiets Erhvervsklub«.

DR Nyheder har ligeledes kendskab til et møde afholdt i december 2020, hvor embedsfolk også udarbejdede et oplæg.

Steen Bønsing, der er professor i forvaltningsret på Aalborg Universitet, mener dog ikke, at ministerens ageren udgør et problem. Han peger på en formulering i en betænkning om embedsmændenes rolle, hvor der står, at der »ikke er noget til hinder for, at det almindelige embedsværk for eksempel skriver en tale til et debatmøde om emner, som ligger inden for ministeriets ressort«.

DR Nyheder har efterspurgt et interview med skatteminister Morten Bødskov, men ministeren har sendt en skriftlig kommentar:

»Embedsmænd kan i alle sammenhænge betjene mig i sager, der har relation til mit fagområde eller funktion i regeringen. Det var i øvrigt velkendt stof på skatteområdet, som jeg talte om,« skriver han igennem sin pressetjeneste.