Eksperter: Burkaforbud bryder grundloven

Et forbud mod burkaer i det offentlige rum vil bryde med både grundlov og menneskerettigheder, mener eksperter i forfatningsret.

Foto: Lea Meilandt Mathiesen

Et flertal i befolkningen og en alliance mellem De Konservative, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne ønsker et forbud mod burkaer i det offentlige rum.

Men det strider i mod både den danske grundlov og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, fortæller eksperter i forfatningsret.

- Det bliver svært at argumentere sig uden om grundloven, og det bliver meget svært at finde en vej, som gør det acceptabelt i forhold til den europæiske menneskerettighedskonvention, siger lektor i forfatningsret Pernille Boye Kock og henviser til begge lovsamlingers paragraffer om religionsfrihed.

Hun kan ikke komme i tanke om andre lande med lignende forbud:

- Det plejer at være noget, vi kun ser i meget autoritære stater.

Også Venstres Søren Pind har luftet sine juridiske betænkeligheder. Ifølge ham vil forslaget aldrig nå ind i folketingssalen.

- Det siger jeg ikke kun som medlem af Folketinget, det siger jeg også som ekstern lektor i forvaltningsret ved Københavns Universitet. Det er for mig utvetydigt, at man ikke bare generelt kan lovgive om, at folk ikke må bære bestemte beklædningsgenstande i deres personlige, frie liv, sagde Søren Pind i går til Ritzau.

I dag får han så opbakning fra fagkundskaben.

- Vi har i grundlovens paragraf 67 en bestemmelse om religionsfrihed i Danmark. Almindeligvis siger vi, at det indbefatter friheden til at udøve religionen. Så i det omfang man anser burkaen som en del af religiøs praksis eller skik, så kan man kun begrænse religionsudøvelsen, hvis det strider mod den offentlige sædelighed eller orden. Der har jeg endnu ikke hørt de tungtvejende saglige grunde, der kan begrunde et generelt forbud mod at gå med burka, siger Jens Elo Rytter, lektor i forfatningsret på Københavns Universitet.

- På bundlinjen kan det hverken forenes med grundloven eller Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Jeg tror, det vil være vanskeligt at overbevise en domstol både i Danmark og Strasbourg om, at det her indgreb er nødvendigt, supplerer han.