Ekspert: Danskerne er mættede af flygtningekrisen

Danmark bør ikke give opholdstilladelse til flere flygtninge. Det svarer over halvdelen af danskerne i en ny Gallup-undersøgelse foretaget for Berlingske.

Foto: Sara Gangsted. Teltlejre for flygtninge som her i Thisted er blot en af de mange store ændringer, der er sket på flygtningeområdet det seneste år. Foto: Sara Gangsted
Læs mere
Fold sammen

I løbet af de seneste måneder har mange danskere skiftet holdning til, hvorvidt flere flygtninge bør få opholdstilladelse på baggrund af konflikterne i Syrien og Irak.

Det fremgår af en ny Gallup-undersøgelse foretaget for Berlingske. Op mod 60 procent af de adspurgte er uenige i, at Danmark bør give flere opholdstilladelser, end vi allerede gør. I september 2015 svarede kun 37 procent sådan.

Den større modvilje kan skyldes en markant stigning i antallet af flygtninge i de mellemliggende måneder, forklarer lektor i statskundskab Jens Peter Frølund Thomsen fra Aarhus Universitet.

»Når det kommer til flygtningespørgsmålet, som rammer noget meget humanitært og medmenneskeligt i os, er der i udgangspunktet meget velvilje at finde hos folk. Men vi ser også, at mange bliver mere forbeholdne, når de indser, at det drejer sig om et rigtig stort antal flygtninge. Medfølelsen fordufter hurtigt i takt med, at man forstår realiteterne,« siger han.

I takt med at tilstrømningen er forøget, er bekymringen begyndt at pible frem hos folk. Og det kan også have betydning.

»Det er blevet hverdag igen, og folk bliver mere og mere bekymrede for, hvad det kan medføre. Det handler om frygten for, hvad det kan få af konsekvenser for vores land,« siger Jens Peter Frølund Thomsen.

Også Rune Stubager, professor og valgforsker ved Aarhus Universitet, peger på, at alvoren i situationen er gået op for mange danskere.

»Danskerne har formentlig fået »nok« i den forstand, at mange synes, der er kommet rigelig hertil,« siger han.

»Der opstår en følelse af magtesløshed, fordi man må erkende, at uanset hvad man gør, kan man ikke hjælpe alle. Hvor mange måske i starten forsøgte at hjælpe med varmt tøj eller kaffe, kan man ikke længere følge med strømmen. Så at mange føler sig mættet med flygtningekrisen og begynder at føle sig magtesløse, er fuldt forståeligt.«