DF bøjer sig: Vil acceptere flygtninge i job

Dansk Folkeparti er klar til kompromis om job til flygtninge, mens Inger Støjberg iværksætter undersøgelse af landsbyerne.

»Hvis det er det springende punkt, så finder vi nok ud af det,« siger Martin Henriksen, Dansk Folkepartis integrationsordfører. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIE HALD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti bryder op fra det ellers faste standpunkt om, at flygtninge ikke må arbejde uden for de flygtningelandsbyer, som regeringen nu har forpligtet sig til at undersøge mulighederne for.

Den nye position indtages i håbet om, at det kan skabe flertal for flygtningelandsbyer, hvor flygtninge skal bo, efter at de har fået asyl.

»Hvis det er det springende punkt, så finder vi nok ud af det,« siger Martin Henriksen, Dansk Folkepartis integrationsordfører.

For ikke at få et flertal imod sig endte Venstre i går med at gå ind for kravet fra Socialdemokraterne, de Konservative og Dansk Folkeparti om at få regeringen til at undersøge mulighederne for at etablere statslige flygtningelandsbyer. Dermed er sagen så også bragt et nøk nærmere Dansk Folkepartis og Socialdemokraternes ønske om at gøre flygtningelandsbyerne til virkelighed.

Undersøgelsen iværksættes med det samme, lovede integrationsminister Inger Støjberg (V) efter hastedebatten om presset på kommunerne under flygtningekrisen.

»Vi vil se bredt på, hvad sådan en flygtningelandsby kunne indeholde,« sagde ministeren, som dog er skeptisk over for, om flygtningelandsbyer overhovedet er en god ide.

»Vi risikerer at opbygge en ny slags ghetto, der betyder, at de her mennesker ikke kommer ud på arbejdsmarkedet. Hvis man skal blive i Danmark, så skal man integreres og ud på arbejdsmarkedet. Jeg synes godt, at man kan spørge, om man lykkes bedst med det, hvis man samler alle disse mennesker i flygtningelandsbyer,« sagde integrationsministeren.

Resultatet foreligger inden marts

Regeringen kom under pres som en direkte reaktion på finansminister Claus Hjort Frederiksens (V) hårde afvisning i sidste uge af kommunernes efterlysning af hjælp til at bære integrationsbyrden.

En hastedebat kom på benene, og et beslutningsforslag, der pålægger regeringen at undersøge mulighederne for flygtningelandsbyer, fandt opbakning fra ikke kun afsenderen, Dansk Folkeparti, men også K og S. Da det stod klart, at regeringen var under pres, besluttede Venstre at stemme for undersøgelsen, der skal være klar senest 1. marts.

Nu er regeringen så tvunget til at gå i dybden med mulighederne for flygtningelandsbyer, et løfte, der reelt allerede blev givet, da forhandlinger om den samlede asylpakke brød sammen i november.

Dengang som nu krævede Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti flygtningelandsbyer, hvilket regeringen satte sig imod. Efter sammenbruddet lovede regeringen dog at undersøge mulighederne, hvilket nu er blevet igangsat med tommelskruerne fra flertallet uden om regeringen.

Kommunerne ser måbende til

Socialdemokraterne ønsker flygtningelandsbyer som aflastning for de pressede kommuner, men ønsker beboerne fuldt integrerede i lokalsamfundene med skolegang og arbejde.

Imens følger Kommunernes Landsforening lettere måbende debatten. For ganske vist er de pressede, men ønsket om flygtningelandsbyer kommer ikke fra dem.

»Vi er glade for, at Folketinget har fået øjnene op for, at vi er under pres i flygtningekrisen. Men vi mener ikke, at flygtningelandsbyer er vejen frem, for de risikerer at blive nye ghettoer. Men det er fint med en undersøgelse, der kan give beslutningstagerne noget at tænke over,« siger Martin Damm, formand for Kommunernes Landsforening.