Domstole mægler kun i få konflikter

Efter fire år med mægling ender kun 400 ud af titusindvis af byretssager om året med, at parterne selv finder en løsning.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I stedet for en lang og smertefuld retssag med dyre advokatregninger kan de stridende parter i sager om penge, bolig, børn eller ægteskab helt gratis med en dommer som mægler selv forsøge at finde en løsning.

Men siden ordningen blev indført for fire år siden, er der kun gennemført 400 mæglinger om året ved byretterne, selvom der har været titusindvis af civile sager ved domstolene.

Det viser tal, som Domstolsstyrelsen har udarbejdet for Politiken. Tallene viser også, at der i første halvår af i år er blevet mæglet i 200 sager, mens byretterne har afsluttet knap 5.500 traditionelle sager i samme periode. Det ærgrer Sanne Bager sig over. Hun er dommer og retsmægler i Københavns Byret.

- Det er ellers meget, meget tilfredsstillende, når parterne selv kan finde ud af det og gå fra stedet med en positiv oplevelse af forløbet og resultatet og måske kan se hinanden i øjnene igen, siger Sanne Bager til Politiken.

Hun mener, at en retsmægling kunne aflaste de voldsomt overbebyrdede domstole, hvor behandlingstiden ved civile retssager siden 2006 er mere end fordoblet til et år.

Formanden for Folketingets Retsudvalg, SFeren Karina Lorentzen, vil have den langsomme begyndelse på retsmægling undersøgt. Blandt andet foreslår hun, at mægling skal veje tungere på jurastudiet, »så fremtidens advokater og dommere bliver opmærksomme på, at konflikter kan løses på den måde«, siger hun til Politiken.

Justitsminister Morten Bødskov (S) havde ifølge Politiken ikke mulighed for at kommentere sagen mandag.