Direktør stopper efter sag om kræftfremkaldende stof

Myndighederne har i årevis sat grænseværdien for det kræftfremkaldende stof krom alt for højt. Nu fratræder en direktør sin stilling efter speget forløb.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) ankommer til samråd om arbejdsmiljøreglerne vedrørende anvendelse af krom-6 onsdag 21. november 2018. Ministeren har været dybt utilfreds med embedsmænds håndtering af sagen. Nu har en direktør indgået en fratrædelsesaftale Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Den øverste direktør for Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), Inger Schaumburg, fratræder sin stilling, oplyser Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

Det sker, efter at flere politikere på Christiansborg i hårde vendinger har kritiseret forskningscentret for at videregive usande oplysninger og tilbageholde viden om det kræftfremkaldende stof krom-6.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har undervejs i forløbet om krom-6 udtalt, at sagen kunne få yderligere konsekvenser.

Kilder tæt på forløbet bekræfter over for Berlingske, at Inger Schaumburgs fratrædelse skyldes forløbet om krom-6. Troels Lund Poulsen henviser imidlertid til, at han ikke vil kommentere en personalesag.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet, at fratrædelsen sker efter gensidig aftale, og at en vicedirektør fra Arbejdstilsynet midlertidigt er sat ind som konstitueret direktør, indtil en afløser er fundet. Departementschef Jakob Jensen udtaler:

»Nu hvor Ekspertudvalget om arbejdsmiljø har afsluttet sit arbejde, er Inger Schaumburg og jeg enige om, at det er tid til ny ledelse af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.«

Professor Ulla Vogel fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø opdagede i maj i år, at grænseværdien for krom-6 kan have ligget alt for højt i mange år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Berlingske har de seneste uger beskrevet, hvordan myndighederne gennem flere år har sat grænseværdien for krom-6 alt for højt. Grænseværdien betegner den mængde af et farligt stof, som arbejdere maksimalt må udsættes for på deres arbejdsplads.

Grænseværdien for krom-6 har ligget cirka 200 gange højere, end myndighederne normalt tillader, hvilket ifølge forskning på området betyder, at 1 ud af 50 eksponerede arbejdere vil udvikle lungekræft, hvis de arbejder ved grænseværdien gennem et helt arbejdsliv.

Troels Lund Poulsen har undervejs tydeligt signaleret, at han var træt af sagen. Ministeren har også flere gange beklaget, at Folketinget ikke fik besked om den forøgede kræftrisiko tidligere.

Embedsmænd ændrede redegørelse

Til at begynde med beklagede han, at der skulle gå fra maj 2018 til oktober samme år, før Folketinget fik besked om problemer med grænseværdien. I november kunne Berlingske så fortælle, at oplysningen om den forøgede kræftrisiko reelt har været kendt siden 2012 og senest må være tilgået de danske myndigheder i maj 2017.

I en efterfølgende redegørelse fortalte Arbejdstilsynet og NFA, at man har haft viden om problemer med grænseværdierne siden februar 2017.

Forløbet om tilblivelsen af redegørelsen til ministeren var også opsigtsvækkende. Her kom det frem, at Arbejdstilsynet og NFA til at begynde med sendte en redegørelse til ministeriet, hvori de intet fortalte om, at de faktisk kendte til den forøgede kræftrisiko allerede i 2017.

Men efter de to myndigheder blev præsenteret for, at Berlingske var på vej med en historie om, at den forøgede risiko havde været kendt langt tidligere, ændrede Arbejdstilsynet og NFA redegørelsen til ministeren markant. I den nye version beklagede de to myndigheder flere gange, at de ikke reagerede på den forøgede risiko i 2017.

Læs mere om forløbet bag redegørelsen her.

Forløbet fik politikere og eksperter til at reagere skarpt på myndighedernes håndtering af forløbet.

»De har forsøgt at spise os af med løgn. Det er tydeligt, at det er sket i et forsøg på at dække over en stor skandale. De har kendt til problemer med grænseværdierne i mere end halvandet år, og de ønskede ikke, at vi skulle opdage det. Jeg har ikke længere tillid til de embedsmænd,« sagde eksempelvis Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen.

»Jeg vil gerne beklage over for Folketinget, at der ikke er blevet handlet hurtigere på den nye viden.« Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har tidligere undskyldt over for Folketinget, at der skulle gå flere måneder, før offentligheden hørte om den forøgede kræftrisiko fra krom-6. For nylig kom det frem, at myndighederne har ligget inde med oplysninger om kræftadvarslerne siden 2017. Nu har en direktør indgået en fratrædelsesaftale. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) kaldte forløbet dybt utilfredsstillende og sagde direkte, at han nu overvejede, »hvilke andre konsekvenser sagen skal have«.

Berlingske har kontaktet NFA for at få en udtalelse fra forskningscenteret eller den fratrådte direktør, for at spørge om fratrædelsen skyldes krom-sagen. NFA henviser til Inger Schaumburgs udtalelser i pressemeddelelsen:

»De sidste 6 år har været meget spændende – især at arbejde sammen med de mange dygtige mennesker i NFA og Beskæftigelsesministeriet. Nu har jeg samlet set været på arbejdsmarkedet i over 40 år og vil gerne have mere tid til min familie og egne interesser. Desuden vil jeg overveje, hvordan jeg fortsat skal bringe min lægefaglige viden og mine ledelseserfaringer i spil i andre sammenhænge,« udtaler Inger Schaumburg i pressemeddelelsen.

Formand for NFAs bestyrelse, professor Kjeld Møller Pedersen, har ingen kommentarer til forløbet.

Læs mere om sagen om krom-6 her.

Læs mere fra Berlingskes gravegruppe her.