Sagen om det kræftfremkaldende stof krom-6

Forskere opdager, at stoffet krom-6 er langt farligere for ansatte, end myndighederne troede - men hvorfor får ingen noget at vide?

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) under samråd om arbejdsmiljøreglerne vedrørende anvendelse af krom-6, på Christiansborg i København onsdag den 21. november 2018. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal blandt andet svare på spørgsmål om de gældende arbejdsmiljøregler om krom-6 giver arbejdstagerne en tilstrækkelig beskyttelse mod for eksempel lungekræft, og om de danske myndigheder har udvist rettidig omhu med henblik på at sikre arbejdstagerne et sundt arbejdsmiljø, når grænseværdien for krom-6 stadig ikke er ændret. Desuden skal ministeren svare på, hvilke initiativer han vil tage for at sikre, at grænseværdien for krom-6 fastsættes på et niveau, så danske arbejdstagere ikke udsættes for krom-6, hvor 200 af 10.000 kan risikere at få lungekræft. Samrådsspørgsmålene er stillet efter ønske fra Karsten Hønge (SF) og Christian Juhl (EL).. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

I maj 2018 opdagede fremtrædende danske forskere, at der er en markant forøget kræftrisiko ved stoffet krom-6. Grænseværdien for krom-6 har ligget omtrent 200 gange højere, end myndighederne normalt tillader. Det fortæller forskerne til Berlingske i oktober 2018. Kort tid efter rejser spørgsmålet sig: Hvis myndighederne har kendt til den forøgede risiko i næsten et halvt år, hvorfor har ansatte og virksomheder så ikke fået noget at vide? Herefter udspiller der sig et opgør mellem myndighederne på området. Hvem har ansvaret?

Og så tager sagen en drejning. Det viser sig, at den forøgede risiko har været kendt i årevis, og at embedsmænd under beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) allerede blev orienteret i februar 2017.

Kort tid efter fratræder direktøren for Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Offentligheden får blot at vide, at det sker efter gensidig aftale.

I en større feature afdækker Berlingske, at de lempelige grænseværdier for krom-6 kan have haft alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser.

Som et efterspil til sagen kommer det frem, at direktør-fratrædelsen var direkte kædet sammen med forløbet om krom-6. Men samtidig bliver der rejst alvorlig tvivl om, hvorvidt forløbet bag fratrædelsen byggede på et sagligt grundlag.