Din mis er større end dronning Thyras mis

Danske huskatte er blevet noget større end i vikingetiden, afslører ny undersøgelse.

Vikingerne flåede katte for deres pels. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Det er federe at være kat i dag end kat i vikingetiden.

I hvert fald er danske katte af i dag større end katte dengang, der var vikinger til.

Faktiske er katten gennem århundrederne blevet op til hele 16 procent større. Det afslører ny forskning fra Københavns Universitet (KU), der er offentliggjort i tidsskriftet Danish Journal of Archaeology og derfra har fundet vej til amerikanske Science.

Forskningen bliver af Science beskrevet som enestående. Science henleder opmærksomheden på, at mens katte tilsyneladende er blevet større af at være kæledyr, så er hunde blevet mindre. De er typisk 25 mindre end deres nære slægtninge, ulve.

Science fortæller, hvordan forskerne fra KU har gennemgået en lang række knoglerester af katte, der stammer fra udgravninger landet over.

De ældste fra jernalderen og vikingetiden frem til 1600-tallet og nutiden.

Undersøgensen er foretaget af Anne Birgitte Gotfredsen fra Statens Naturhistoriske Museum på KU samt Julie Bitz-Thorsen, der i dag er ansat på Norges Arktiske Universitet.

Katte stammer oprindeligt fra Mellemøsten, og de begyndte først at blive udbredt i Danmark i vikingetiden. De var dog ikke nødvendigvis huskatte eller kæledyr til at begynde med. I stedet blev de flået for deres pels.

»Vikingerne var både bønder og sørøvere og tilsyneladende avlede de katte for deres pels og til at bekæmpe gnavere. Fra år 850 til 1050 begyndte katteskind at indbringe en høj pris i Danmark,« fortæller Science.

I middelalderen blev kattene for alvor sat ind i kampen mod mus og rotter på gårde, herregårde og i de voksende byer, hvor skarn, skidt og skrald lokkede de små dyr til i stort tal.

Ifølge Danish Journal of Archaeology er det uklart, hvorfor katte er blevet større. Ikke mindst knogler i ben og samt kæber er vokset. Og væksten er i særdeleshed sat ind efter vikingetiden.

»Den mest sandsynlige forklaring for en sådan vækst i størrelse er forbedrede levevilkår forbundet med større tilgængelighed af føde og et muligt skifte i måden, mennesker anvender katte på. Fra at fange mus og rotter til afholdte og velnærede kældeyr,« hedder det.