»Det handler ikke om at bruge kondom eller ej. Der er jo nogen, der dyrker usikker sex, og et kondom er heller ikke 100 pct. sikkert.«

Dansk Folkeparti er åben over for ny forebyggende HIV-behandling til bøsser med mange sexpartnere. Hvis det kan sikre, at nogen undgår at blive HIV-smittet, vil det godt kunne betale sig at indføre den nye PrEP-behandling, vurderer sundhedsordfører Liselott Blixt.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt  vil have den nye forebyggende HIV-medicin undersøgt nærmere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis den nye behandling kan sikre, at der er mennesker, der undgår at blive smittet med HIV, bør man selvfølgelig være åben over for at tage den i brug i Danmark.

Dét er holdningen hos Danske Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt, efter at danske læger er begyndt at presse på for at få indført den såkaldte PrEP-behandling i Danmark.

Behandlingen er dyr - ca. 50.000 pr. patient om året - men har vist sig at kunne beskytte homoseksuelle, der regelmæssigt dyrker sex uden kondom, mod at blive smittet.

»Nu skal vi have belyst fordele og ulemper grundigere. Men hvis det forholder sig sådan, at man ved at tage denne medicin kan undgå, at nogen bliver smittet med HIV - og man i øvrigt kan få folk til at tage pillerne, og der ikke er nogen bivirkninger - vil det helt sikkert være noget, der kan betale sig. Det gælder både i forhold til den enkeltes livskvalitet og samfundsøkonomien, så man undgår at skulle betale for en livslang HIV-behandling,« siger Liselott Blixt, der er formand for Folketingets sundhedsudvalg.

Region Hovedstaden har i første omgang afvist en ansøgning fra infektionsmedicinere i regionen om at indføre behandlingen, fordi der findes et effektivt og billigt alternativ, nemlig brug af kondom.

Men sagen sendes nu videre til Sundhedsstyrelsen og har dermed kurs mod det politiske system. Hér har sundhedsminister Sophie Løhde udtrykt betænkelighed ved at lade det offentlige betale for medicin til raske mænd, når man kan opnå samme virkning ved netop at bruge kondom.

Men det er Liselott Blixt uenig i: »Det her handler jo ikke, om folk vil bruge kondom eller ej. Der er jo nogen, der dyrker usikker sex, og et kondom er jo heller ikke 100 pct. sikkert,« siger hun.