AIDS-Fondet om forebyggende HIV-behandling: »Det skal vi selvfølgelig have indført«

Homoseksuelle mænd, som har mange partnere og ikke bruger kondom, skal tilbydes statsbetalt forebyggende HIV-behandling, mener AIDS-Fondets formand.

Lars Østergaard, formand for AIDS-Fondet, mener, at statsbetalt PrEP-behandling mod HIV til homoseksuelle mænd skal indføres i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Region Midtjylland
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dyre forebyggende piller til homoseksuelle mænd med mange partnere er den helt rigtige vej at gå i kampen mod HIV. Sådan lyder det fra AIDS-Fondets formand, professor, dr.med. Lars Østergaard, som dermed ligger på linje med en række læger, som i Berlingske slår til lyd for at indføre den såkaldte PrEP-behandling i Danmark. Den forebyggende behandling skal gives til homoseksuelle mænd, som har sex med et stort antal partnere uden at bruge kondom.

»Det er et udsædvanligt godt redskab til at nedbringe antallet af nysmittede. Det viser en god portion forskning, og desuden er PrEP internationalt anerkendt som en vigtig del af en effektiv udryddelse af HIV. Så det skal vi da selvfølgelig have indført,« siger Lars Østergaard.

Det kan smutte

Han foreslår, at rådgivere fra AIDS-Fondet sammen med HIV-læger skal screene de mænd, der vil kunne have gavn af den forebyggende PrEP-behandling. Ifølge Lars Østergaard skal de særligt spotte mænd, som gentagne gange pådrager sig kønssygdomme efter at have haft sex med andre mænd og dermed er i risikogruppen for at blive smittet med HIV.

Men kan de ikke bare bruge kondom?

»Faktisk er de fleste homoseksuelle mænd rigtig gode til at bruge kondom, men vi ved også bare, at det sommetider smutter, for folk er jo ikke programmeret til at dyrke sikker sex. Og så er der nogle, det smutter oftere for end andre, og det er dem, vi skal have særligt fokus på i forhold til PrEP-behandling.«

Staten skal betale

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) er »umiddelbart betænkelig« ved, at det offentlige skal betale for behandling til raske mænd, som kan opnå det samme ved »blot at bruge kondom«.

Lars Østergaard fra AIDS-Fondet er uenig og mener, at man bør tage gevinsterne ved den forebyggende behandling med i overvejelserne.

»Det bør være den danske stat, som fuldt ud betaler behandlingen. Det er jo også værd at bemærke, at staten sparer en hel del penge på HIV-medicin, som skal gives, når skaden er sket,« siger han.