Derfor flokkes de unge om aldrende socialister

Røde »venstrefløjshelte« som Bernie Sanders, Jeremy Corbyn og Jean-Luc Mélenchon har et solidt greb om Vestens millemiumgeneration, for hvem Berlinmuren er en by i Rusland.

FILE PHOTO: Jeremy Corbyn, the leader of Britain's opposition Labour Party, poses for selfies at a campaign event in Leeds, May 10, 2017. REUTERS/Phil Noble/File Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: PHIL NOBLE

»Jeremy Corbyn har fået os til at indse vores egen betydning,« siger 18-årige Stourry Hashimi.

Hun er studerende og stemte for første gang ved det britiske valg i sidste uge. Den røde Labour-leder, som de fleste havde dømt ude for bare nogle få måneder siden, fik hendes stemme. Med en meget succesfuld valgkamp formåede Corbyn at fravriste den konservative premierminister Theresa May det absolutte flertal i Underhuset.

Til avisen The Guardian siger Stourry Hashimi:

»Han er meget reel og medfølende, og der er ikke mange politikere, der står fast på sine ideer,«

Venstrefløjen i store dele af Europa og USA rider på en ungdomsbølge. Ældre socialistiske ledere som Jeremy Corbyn, det demokratiske præsidentkandidat Bernie Sanders og franske Jean-Luc Mélenchon har et fast greb i de unge. Det samme har komikeren og lederen af den italienske femstjernebevægelse Beppe Grillo. Alle er de  mænd, som er oppe i årene og ikke ligner hverken rockmusikere eller realitystjerner. Men de taler lige ind i hjerterne på den unge millenium-generation født omkring årtusindeskiftet.

Men hvad er det, der er så tiltrækkende ved de gråhårede mænd, som taler ubesværet om klassekamp, socialisme og kapitalens profit, og om lighed og et korrupt politisk system. Spørger man kommentatorer og analytikere er det især tre ting: Ægthed, retfærdighed og løfter om bedre økonomiske forhold for de studerende.

Både Sanders og Corbyn har haft det som en vigtig del af deres kampagne at ville fjerne eller nedbringe betaling for uddannelse, som især i USA er vokset voldsomt.
Men det er kun en lille del af det, mener Becky Bond og Zack Exley, som er tidligere seniorrådgivere for Bernie Sanders. I en blog på Huffington Post skriver de:

»Bernie-kampagnens to største aktiver var Bernies budskab og Bernies ægthed som budbringer. Unge blev helt elektriske over Bernies politiske analyse og troede på, at han mente hvad han sagde, fordi han havde sagt det samme i årtier. Da Bernie bad om en politisk revolution, rejste de sig for at deltage i den,«.
Ifølge Bond og Exley gennemgår de unge en intens politisk vækkelse, som sætter spørgsmålstegn ved de kendte dogmer.

»De oplever, at den dominerende ortodoksi af små trinvise tilnærmelser til forandring falder langt under de løsninger, der er nødvendige,« skriver de to rådgivere.
Lektor på Aalborg Universitet Johannes Andersen, som i mange år har beskæftiget sig med de unges politiske engagement, mener at der også i høj grad er tale om et fravalg.

»Ser man på Europa, er rigtig mange unge trætte af den måde. som den institutionaliserede politik bedrives på,« siger Johannes Andersen, som er i gang med at skrive en bog om unges demokratiske værdier. Over halvdelen at de unge - et stigende antal - siger at de ikke interesserer sig for politik.
Kommunikationsrådgiver Peter Goll, som tidligere har været rådgiver for SFs formand Holger K. Nielsen siger:

»Sammenhængende forklaringer baseret på store idealer og at man holder ved sine principper hele vejen, er noget der tiltaler ungdommen.«
Den 68-årige Jeremy Corbyns Labour fik to tredjedele af stemmerne blandt de 18-24 årige ved valget i sidste uge. I hele sin politiske karriere har han været i opposition til den midtersøgende »tredje vej« kurs under Tony Blair og Gordon Brown. Han vil sætte skatterne op, taler om borgerløn, at nationalisere jernbanerne og har udtrykt sympati med IRA, Venezuelas Hugo Chavez og Cubas Fidel Castro.

I USA kunne 74-årige Bernie Sanders under primærvalget sidste forår fylde store sporetshaller med begejstrerede unge tilhængere på et program, som hyldede den skandinaviske velfærdsstat og gik direkte i kødet på Wall Street og de etablerede politikeres afhængighed af donationer fra store virksomheder. Ved primærvalget fik Sanders flere stemmer blandt de unge under 30 end Hillary Clinton og Donald Trump tilsammen.

I Frankrig kom den 65-årige venstrefløjskandidat til præsidentposten  Jean-Luc Mélenchon i slutspurten fløjtende ind fra venstre og fik 20 procent af stemmerne ved første runde. 30 procent af de 18-24 årige stemte på Mélenchon, mens det kun var ni procent af dem over 70 år.

Peter Goll mener at udviklingen hænger sammen med sammenbruddet for den socialdemokratiske storhedstid med Tony Blair i Storbritannien Gerhard Schröder i Tyskland og Bill Clinton i USA.

»Efter at centrum-højre har vundet i hele Europa kan man - hvis man er i opposition til det bestående - enten bakke op om islamismen eller det nye tilbud om en sammenhængende fortælling på venstrefløjen. Det er den samme kraft, men heldigvis er det sidste bredt set mere tiltalende for de unge,« siger han.

Det parti, der i Danmark kommer tættest på Jeremy Corbyns politiske program, er Enhedslisten, som ved de seneste valg har haft en pæn tiltrækningskraft blandt de unge, selv om listens frontfigurer er kvinder og betydeligt yngre end forbillederne i USA, England og Frankrig.

Pelle Dragsted (EL) mener, at der for øjeblikket er et paradigmeskifte i gang i verden, og at Enhedslisten sagtens kan drage fordel af det i Danmark. 
»Det er kommet lidt forsinket efter finanskrisen. Men troen på, at alt er godt bare vi overlader det til markedskræfterne, og at enhver er sin egen lykkes smed, er ved at være i defensiven,« siger han.

Ikke overraskende, mener Pelle Dragssted, at det er appellen om social retfærdighed og større lighed, der tiltaler de unge. Og så hæfter han sig ved det samme som Bernie Sanders tidligere rådgivere. Nemlig at de aldrende venstrefløjsgeneraler har holdt fast i det, de altid har sagt, også da det var dybt umoderne.

»De er et modbillede til designerpolitikere,. Man ikke kan mærke, hvad de tror på. Et modbillede til dem, som  indretter deres politik efter meningsmålinger og med lethed kan hoppe fra et job som lobbyist, ind i politik og tilbage igen,« siger Pelle Dragsted.

En af de ting, der kendetegner den unge »milleniumgeneration« er, at de ikke har oplevet Sovjetkommunismen og Murens fald. De er ikke som mange i de ældre generationer vaccinerede mod ord som socialisme, klassekamp og udbytning.
Peter Goll siger:

»Min generation har kunnet se, hvor galt det kan gå, hvis idealerne bliver så store, at pragmatismen og fokus på det enkelte menneske bliver kompromitteret. Hvis man kun har set en influenzaramt kapitalisme, der buldrer af sted, mens uligheden stiger og miljøet og klimaet lider, så trænger man til noget, der giver mening og ikke kun handler om, at vi skal løbe rundt i hamsterhjulet for at få det hele til at fungere.«

Peter Goll mener, at de »onkelagtige typer« som står i spidsen for den nye venstrefløj er en del af oprøret mod det polerede mediebillede af en politiker.
Pelle Dragsted mener dog, at det er uretfærdigt, at betragte de unge som ignoranter over for de totalitære ideologier fra sidste århundrede.

»Det er jo ikke kommunisme venstrefløjen prædiker, snarere er det Socialdemokratiet classic. Men vi har nok en generation, som ikke er så bange for at stemme til venstre for Socialdemokratiet, fordi de ikke længere forbinder det med Sovjetunionen eller andre udemokratiske regimer,« siger han. 

En vigtig del af historien om den nye venstrefløjs succces er, at det i høj grad er de unge, der er ramt af konsekvenserne af den økonomiske krise med blandt andet høj arbejdsløshed. Mange har svært ved at komme ind på det ordinære arbejdsmarked præget af vikariater, korttidsansættelser og deltidsjob.

For nylig foreslog den ledende anti-establishment politiker Beppe Grillo at sætte valgalderen ned til 15 år.

»Vi bliver nødt til at lade de unge blive den drivende kraft for innovation i Italien,« skrev han i en blog i sidste måned.